8 reacties

7 Styling Tips voor de Styling van een Jaren 30 Huis

De jaren 30 stijl is ongekend populair. Steeds meer mensen zijn op zoek naar een nieuw huis waarin nostalgie en traditie een grote rol spelen.

De originele huizen uit de jaren 30 kenmerken zich door karakteristieke details zoals een erker, glas-in-lood ramen, paneeldeuren, visgraat parket en natuursteen tegels. Deze klassieke details spreken veel mensen aan in onze moderne en hectische tijd, Door thuis te komen in een huis met een jaren 30 stijl lijkt het net alsof de tijd heeft stil gestaan en kom je helemaal tot rust.

Om een jaren 30 huis meer warmte en sfeer te geven is het een goed idee om enkele muren in de kleur taupe te schilderen. Taupe verf is o.a. verkrijgbaar in Histor Muurverf  in de kleuren Forel S 2005-Y50R, Lei S 3005-Y50R, Leem S 4005-Y50R en Klei S 5005-Y50R. Deze verf is online te bestellen bij Kleuro.

Helaas ontbreekt het in veel nieuwbouwwoningen aan sfeer en stijl. Daarom worden er steeds meer nieuwbouwwoningen gebouwd in de populaire jaren 30 stijl zoals bijvoorbeeld in het nieuwbouwproject De Leidsche Straet in Vleuten, Leidsche Rijn, geïnspireerd op de Gooische villabouw uit de jaren 30.

7 Stylingtips voor de Styling van een Jaren 30 Huis
Fotografie: Via Pinterest

Veel originele jaren 30 woningen worden regelmatig teruggebracht in deze karakteristieke stijl omdat de originele details in de loop van de jaren hebben plaatsgemaakt voor nieuwe onderdelen. Zo werden bijzondere kamer en suite deuren met glas-in-lood en de bakeliet stopcontacten en schakelaars verwijderd door de vorige bewoners. De bewoners zijn zich vaak niet goed bewust van de waarde van deze originele stijlkenmerken.

Het zou toch jammer zijn als je pas na verbouwing van je huis bedenkt dat je liever deze de originele details had willen toevoegen dus is het handig om hier vooraf je wensen en ideeën over te vormen. Dat kan tijdens een interieuradvies op locatie waarbij we samen bekijken welke kenmerkende stijlonderdelen het beste kunnen worden gekozen om jouw jaren 30 huis optimaal te restylen. Vooral omdat de meeste onderdelen zeer intensief worden gebruikt en vaak een echte eye catcher vormen en daarmee essentieel zijn voor de uitstraling en beleving van je jaren 30 huis.

Nog steeds hoor ik verhalen van nieuwe bewoners van oude jaren 30 huizen die op hun zolder de originele glas-in-lood schuifdeuren vinden en besluiten om deze deuren in een nieuwe kamer en suite op maat weer terug te laten plaatsen! Het NRC schreef hier al eens een artikel over Waarom het Jaren-Dertighuis zo geliefd is. Als interieurontwerper en stylist word ik ook regelmatig benaderd om mee te denken bij de verbouwing en nieuwbouw van jaren 30 woningen. Hierbij word ik vaak gevraagd om naast het geven van interieuradvies, kleuradvies en styling op maat ook mee te denken over de keuze van o.a. de voordeur, trap en binnendeuren en keus voor de schouw, keuken en badkamer in jaren 30 stijl.

7 Stylingtips voor een sfeervol Jaren 30 Huis:

1. HAL: Een ronde voordeur, een wit gelakte trap en een vloer van granito of terrazzo, bij voorkeur met een donkere rand of bies. In zo’n hal past de ronde witte lamp in Gispen stijl goed. Op het voorbeeld op deze foto is zelfs het huisnummer uitgevoerd in een typische jaren 30 stijl.

2. TUSSENDEUR: Gekleurd glas in lood, details met ronde freesranden in de kozijnen en een tussendeur in hoogglans gelakt hout met met roedeverdeling, glazen ruitjes en een hoge plint

3. TRAP: Een hoogglans gelakte witte trap met een traploper in donkergrijs sisal met een zwart-witte bies.

3. KAMER EN SUITE: Een kamer en suite met glas in lood schuifdeuren en kasten met paneeldeuren.

4. VISGRAAT VLOER: Massief eiken visgraat vloerdelen, eventueel uitgevoerd in een lichte white wash voor een warm, licht en ruimtelijke effect. Wil je ook een visgraat vloer? Dan kies je voor een traditionele visgraat parketvloer met zwarte bies of een pvc visgraat vloer welke maar weinig onderhoud nodig heeft en goed gecombineerd kan worden met vloerverwarming.

5. KEUKEN MET PANEELDEUREN: Een vrijstaand gasfornuis in een contrastkleur met de keuken, een granieten keukenblad met opstaande spatrand en een koofrand voor de schouwkap met een decoratieve freesrand. Originele en ambachtelijke Friese witjes (wandtegels) passen goed bij de jaren 30 keuken.

6. JAREN 30 KLEUREN: Sigma Coatings heeft een collectie met professionele verven in Hollandse jaren 30 kleuren op de markt gebracht. Voor een professioneel en persoonlijk kleuradvies op maat kom ik graag bij je thuis om te bepalen welke kleuren het beste in jouw jaren 30 huis passen!

7. JAREN 30 DEURGREPEN EN JAREN 30 SCHAKELMATERIAAL: Jaren 30 Deurgrepen geven je huis een uniek karakter en kunnen qua stijl maar beter goed worden gekozen! Houdt hierbij rekening met de kleuren van je vloer en andere details in huis. Heb je een zwart marmeren schouw of zwart granieten keukenblad? Dan passen handgrepen met zwarte details en nikkel beter dan handgrepen met messing, zilver of koperkleurige details.

Jaren 30 schakelmateriaal Wie kent niet het warme geluid van de draaischakelaar of de kiepschakelaar in de ronde vorm en in de originele retro kleuren in zwart of wit? Deze schakelaars van bakeliet geven je jaren 30 huis enorm veel sfeer. Inmiddels is de bakeliet schakelaar uitgegroeid tot een echte designklassieker. Helaas zijn niet alle oude huizen meer voorzien van bakelieten schakelaars omdat bij langdurig gebruik na zo’n 75 jaar kapotte schakelaars vervangen dienen te worden en er dan vaak wordt gekozen voor een moderne schakelaar.

Bekijk hier een aantal voorbeelden van details uit stijlvolle jaren 30 huizen:

7 Stylingtips voor de Styling van een Jaren 30 Huis
7 Stylingtips voor de Styling van een Jaren 30 Huis
7 Stylingtips voor de Styling van een Jaren 30 Huis
7 Stylingtips voor de Styling van een Jaren 30 Huis
7 Stylingtips voor de Styling van een Jaren 30 Huis
7 Stylingtips voor de Styling van een Jaren 30 Huis
7 Stylingtips voor de Styling van een Jaren 30 Huis
7 Stylingtips voor de Styling van een Jaren 30 Huis
Fotografie: via Pinterest

Er zijn tegenwoordig prachtige replica’s gemaakt van bakelieten lichtknoppen. Deze schakelaars zijn van een hoogwaardige kwaliteit echt bakeliet en worden handmatig geproduceerd in Duitsland. Het materiaal wordt geperst en onder hoge temperaturen vervaardigd. Dit is geen grote productie zoals bij modern schakelmateriaal. Zelfs het binnenwerk is geïnspireerd op vroeger en gemaakt van hoogwaardige materialen waaronder porselein en dus niet te vergelijken met de goedkope plastic schakelaars van de bouwmarkt.

Natuurlijk kun je gaan scharrelen bij handelaren in oude bouwmaterialen maar je kunt nu dus ook nieuw geproduceerde en veilige draaischakelaars van bakeliet aanschaffen bij De Oude Schakelaar. Er zijn zelfs bijpassende dimmers en usb aansluitingen.

Op zoek naar meer inspiratie over de inrichting en styling van jaren 30 woningen? Ga naar >>

Creëer meer sfeer, warmte en eenheid in je huis. Vraag direct een offerte aan voor een persoonlijk, onafhankelijk en professioneel STIJLIDEE Interieuradvies over indeling, kleur en styling via >> Contact

Dit blog is tot stand gekomen op eigen initiatief van STIJLIDEE en in samenwerking met de Oude Schakelaar

Tekst Credits: STIJLIDEE | Winnie Helmes-Ham | Foto Credits: via Pinterest en De Oude Schakelaar

Delen op social media
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest

8 reacties op “7 Styling Tips voor de Styling van een Jaren 30 Huis

  1. Bedankt voor het schrijven van dit artikel. Ik ga mijn woning dit jaar opknappen en heb al nieuwe deuren in jaren 30 stijl uitgekozen en gekocht. Ook de vloer gaan we opnieuw doen, goede tip op een visgraat vloer te kiezen, dit ziet er authentiek en sfeervol uit! Groetjes, Tom

    • Beste Tom, Voor een traditionele jaren 30 stijl is het een goed idee om in je visgraat vloer een bies in een contrastkleur te maken, bijvoorbeeld in het zwart of donkerbruin hout als je vloer juist licht naturel eiken is. Dit geeft een klassieke en traditionele stijl. Kies je liever voor een modernere stijl laat dan de bies achterwege. Met vriendelijke groet, STIJLIDEE | Winnie Helmes-Ham

  2. We willen de woonkamer van onze jaren 30 woning wit verven. Kun je advies geven over welke kleuren wit we kunnen gebruiken? We hebben jaren 30 deurgrepen, een lichte houten vloer.

    • Wat leuk dat jullie de woonkamer van jullie jaren 30 huis willen gaan schilderen. Er zijn vele kleuren wit, wit met een puntje, geel, roze of juist groen? Ook heb je zowel warme als koele kleuren wit. Ligt de kamer op het noorden, zuiden, oosten of westen? En welke meubelen worden hierbij gecombineerd? Voor een goed kleuradvies op maat maak ik graag een afspraak op locatie. Vraag vrijblijvend een offerte aan via info@stijlidee.nl Met vriendelijke groet, STIJLIDEE | Winnie Helmes-Ham.

  3. Goedemorgen, Wij zijn aan het verbouwen en zoeken een terrazzo tegel voor de hal. Het is een mooie en lichte terazzotegel die hierboven is gebruikt. Kunt U vertellen welk merk en type dit is? Met vriendelijke groet Petra

  4. In ons nieuwe jaren 30 huis is in de hal een marmeren lambrisering maar ik vind de kleur niet mooi en hij is dof en wat scheuren erin. Welke opties zijn er om dit aan te pakken? Of in zijn geheel verwijderen? Maar wat er voor in de plaats? Groet, Fred

    • Beste Fred, Je kunt het marmer eerst goed schoonmaken met groene zeep en dan laten polijsten. Een andere optie is om hier een houten lambrisering tegenaan te plaatsen zodat het marmer voor eventuele volgende bewoners behouden blijft. Deze lambrisering kan dan in een kleur worden geschilderd die past bij de rest van je interieur. Eventueel kun je er ook voor kiezen om de lambrisering te laten betegelen met wandtegels in de jaren 30 stijl. Met vriendelijke groet, STIJLIDEE | Winnie Helmes-Ham.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial