De keus voor de juiste kleur voor je interieur kan veel stress, twijfels, en onzekerheid veroorzaken. Waar moet je beginnen? Veel doe het zelvers maken regelmatig dezelfde fouten voordat ze hulp van een specialist inschakelen. Als professioneel en onafhankelijk stylist en interieurontwerper help ik je graag met het kiezen van de juiste kleur.

De 7 grootste fouten bij het kiezen van de juiste kleur verf voor je interieur:

1. De nieuwe verfkleur wordt gekozen in een bouwmarkt of winkel vol helder tl licht. Kleur komt in een winkel heel anders over dan in je eigen interieur. Juist door kleur pas te kiezen in je eigen huis zul je zien dat de omgeving zoals meubelen, vloer en textiel enorm veel invloed hebben op het effect van de gekozen verfkleur.

2. De verfkleur wordt gekozen vanuit een klein kleurstaaltje: Kleine staaltjes zijn misleidend, ik adviseer altijd om zodra je de juiste verfkleur gekozen hebt deze eerst als test op een groter oppervlak te schilderen zoals op A4 formaat of op een groot stuk karton waardoor je de kleur beter kunt beoordelen.

STIJLIDEE Interieuradvies, Kleuradvies en Styling | Meer sfeer en kleur in huis met kleuradvies door stylist Winnie
Stylist en Interieurontwerper Winnie Helmes-Ham geeft Kleuradvies op maat

Interieuradvies Utrecht | STIJLIDEE Interieuradvies, Kleuradvies en Styling | Stylist en Interieurontwerper
STIJLIDEE Interieuradvies Utrecht | Portfolio Keuken

3. Je staat er niet bij stil dat de verfkleur in de loop van de dag kan veranderen: Door lichtval zal kleur gedurende de dag steeds anders overkomen. Neem kleurstalen altijd eerst mee naar huis voordat je de juiste verfkleur kiest zodat je kunt checken of de kleuren mooi in je interieur passen en hoe de kleur werkt in de betreffende ruimte. Kijk zowel overdag bij daglicht als ‘s avonds bij kunstlicht naar het effect van kleur. Licht kan enorm veranderen gedurende de dag. Je kunt de gekozen verfkleur het beste eerst uittesten op je muren en er een aantal weken aan wennen. Heb je moeite met het kiezen van de juiste kleur verf? Ik help je graag met kleuradvies op maat

4. Hals over kop aan de slag gaan zonder een vooraf bedacht interieurplan. Voordat je je interieur gaat veranderen kun je het beste eerst starten met het maken van een interieurplan. Je kunt pas kleur kiezen als je ook hebt bedacht welke materialen, meubelen en styling je wilt combineren. Verf is te koop in alle nuances van de regenboog en daardoor veel makkelijker aan te passen in subtiele kleurcombinaties dan de kleurkeus voor je meubelen.

5. Denken dat alle verfkleuren grijs hetzelfde zijn: Je wilt misschien graag meteen een grijze muur schilderen maar er zijn wel honderden kleuren grijs. Je kunt beter eerst starten met het kiezen van stoffen, vloeren, materialen en daarna de verfkleur juist afstemmen op je kussens, gordijnen, vloerkleed en meubelen. Heb je een kamer op het zuiden? Dan is grijs met een puntje blauw een goed idee. Voor een kamer op het noorden kies je beter een grijs met een puntje rood: dit geeft een veel warmer effect.

6. Kiezen voor een te felle verfkleur: Als je eenmaal bedacht hebt om een kleur te kiezen pas dan op met een te felle kleur, kies liever een zachtere variant. Een te felle kleur kan verstorend werken en teveel op je af komen, vooral als je er alle muren mee schildert in je woonkamer, eetkamer en keuken waar je relatief veel tijd doorbrengt. Beter kun je dit soort kleuren op een enkele wand toepassen in de hal, op het toilet of op een bijzonder meubel.

Interieuradvies Utrecht | STIJLIDEE Interieuradvies, Kleuradvies en Styling | Stylist en Interieurontwerper
STIJLIDEE Interieuradvies Utrecht | Portfolio Keuken
STIJLIDEE Interieuradvies Utrecht | Portfolio Keuken | STIJLIDEE Interieuradvies, Kleuradvies en Styling | Stylist en Interieurontwerper
STIJLIDEE Interieuradvies Utrecht | Portfolio Keuken | Header

7. Kleine ruimtes wit laten: Wit is zoooo saai! Iedereen kent het verhaal over de kleine ruimte en dat je deze beter niet te donker kan maken. Toch zijn er diverse mooie voorbeelden te vinden van kleine ruimtes met donker geverfde kleuren zoals een donkergrijze hal, een nachtblauwe slaapkamer of een olijfgroene keuken. Deze kleuren zorgen juist voor veel sfeer, persoonlijkheid en kracht.

Kun je wel wat hulp gebruiken bij de keuze van kleuren verf voor je interieur? Vul de Interieur Checklist in voor een vrijblijvende offerte Kleuradvies op maat

Wat leuk dat je op zoek bent naar informatie over de juiste kleur verf voor je interieur! Wil je je woonkamer, keuken en/of slaapkamer graag schilderen in nieuwe kleuren? Of zou je liever een nieuwe kleur gordijnen en/of accessoires willen combineren in je (nieuwe) interieur? Tijdens een kleuradvies bij je thuis help ik je met de selectie van de juiste kleurcombinaties

Tekst Credits: Bron: HouseBeautiful en STIJLIDEE | Winnie Helmes-Ham

2 Replies to “De 7 grootste fouten bij het kiezen van de juiste kleur verf voor je interieur”

  1. Bedankt voor de goede tips voor het kiezen van verf voor het interieur. Wij willen graag onze keukenkastjes verven, omdat de huidige kleur niet goed bij ons interieur past. Wat een slimme tip om de kleur op een groter oppervlak te verven, bijvoorbeeld een A4. Dat gaan we zeker doen, zo kunnen we hopelijk een mooie kleur kiezen die echt goed staat bij de rest van ons huis.

  2. Dank voor je leuke en enthousiaste reactie! Mocht het verven van je keukenkastjes niet goed lukken dan is het wrappen van je keukenkastjes met wrapfolie eventueel een goed alternatief. Mocht je niet uit de juiste kleur komen dan kun je via info@stijlidee.nl desgewenst een offerte aanvragen voor een kleuradvies op maat. Veel succes! Met vriendelijke groet, STIJLIDEE | Winnie Helmes-Ham

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.