Keuze van lampen staat vaak pas op de laatste plaats

Tijdens een interieuradvies op maat stellen mensen mij regelmatig vragen over de meest geschikte indeling, de keuze van meubelen en kleur- en materiaalcombinaties. Vaak staat de keus van de juiste lampen pas op de allerlaatste plaats. En dat terwijl verlichting enorm veel effect heeft op het gewenste eindresultaat van je droominterieur.

Zorgvuldige selectie van lampen

Bij voorkeur plannen we in een zo vroeg mogelijk stadium een afspraak in voor een lichtadvies op maat. Door het zorgvuldig selecteren van de juiste lampen creëren we een harmonieus en sfeervol interieur waarin zowel de meubelen als de verlichting mooi op elkaar zijn afgestemd in stijl, sfeer, kleur en materiaalkeus.

Lichtadvies op maat

Wist je dat ik als interieurontwerper en stylist regelmatig de laatste trainingen over de toepassing van nieuwe systemen verlichting volg? Bovendien blijf ik zo goed op de hoogte van de nieuwste collecties verlichting zodat ik ook de laatste modellen armaturen goed aan je kan adviseren tijdens een lichtadvies op maat.

Strakke planning is essentieel

Het is essentieel om bij het veranderen van je interieur een strakke planning te maken waarbij ook de keuze van verlichting de gewenste aandacht krijgt.

De 7 valkuilen bij het kopen van nieuwe lampen voor je interieur | Fotografie: STIJLIDEE Interieuradvies, Kleuradvies en Styling

De 7 valkuilen bij het kopen van nieuwe lampen voor je interieur | Fotografie: STIJLIDEE Interieuradvies, Kleuradvies en Styling

De 7 valkuilen bij het kopen van nieuwe lampen voor je interieur

Om je hierbij alvast mee op weg te helpen deel ik hieronder de 7 valkuilen bij het kopen van nieuwe lampen voor je interieur zodat je niet snel deze fouten zult maken:

1. Te laat beginnen met het maken van een lichtplan

Bij voorkeur starten we met een lichtplan zodra de bouwtekening door de architect gemaakt is indien het nieuwbouw of verbouw betreft. Gaat het om een bestaande woning dan heeft een goed lichtplan hoge prioriteit. De fijne sfeer die goede verlichting kan opleveren maakt je interieur helemaal af. Bovendien kun je energie besparen met slimme domotica systemen en led verlichting Vergeet ook de tuin niet mee te nemen bij het maken van een lichtplan: er zijn zelfs armaturen op zonne-energie mogelijk!

2. Inbouwspots plaatsen boven de zithoek in je woonkamer

Inbouwspots kunnen beter niet worden toegepast rechtstreeks boven de zithoek in je woonkamer omdat deze irritant in je ogen schijnen en je er rechtstreeks in kunt kijken.

3. Geen rekening houden met wandlampen waarvan de aansluitingen nog in de muren moeten worden gefreesd

Pas als alle lichtpunten in de muur zijn gefreesd en al het stof is neergedaald kan de stukadoor of behanger beginnen met het afwerken van de wanden in de gewenste materialen zoals verf of behang

4. Geen functionele verlichting plaatsen boven de werkruimte

Of het nu gaat om de keuken, werkkamer of kinderspeelkamer, het is prettig om functionele verlichting toe te passen op de plek waar je dit nodig hebt. Niets zo vervelend als in je eigen schaduw staan omdat de verlichting schuin achter je schijnt terwijl je werkblad onverlicht is door je eigen schaduwvorming!

De 7 valkuilen bij het kopen van nieuwe lampen voor je interieur | Fotografie: STIJLIDEE Interieuradvies, Kleuradvies en Styling
De 7 valkuilen bij het kopen van nieuwe lampen voor je interieur | Fotografie: STIJLIDEE Interieuradvies, Kleuradvies en Styling

5. Tegen een felle lamp aankijken die storend in je ogen schijnt

Steeds vaker zien we hippe lampen waarbij we direct in de lichtbron kijken. Dit is in een vide of in een hal met een hoog plafond vaak een mooie eye-catcher. Echter Indien deze lampen direct boven je eettafel of naast je televisie worden toegepast dan kan dit erg storend zijn omdat je blik daar vaak wat langer op gericht is. Kies in dat geval liever voor armaturen waarin je lichtbronnen minder zichtbaar zijn of kies voor dimmers en/of dimmen via een app zoals met de Hue van Philips.

6. Geen rekening houden met variatie

Door het combineren van verschillende soorten lampen ontstaat er dynamiek in je interieur. Het is erg saai om dezelfde lamp qua kleur en vorm steeds te herhalen in je interieur. Kies naast een type tafellamp ook voor een vloerlamp, leeslamp en wandlamp om zo je interieur meer sfeer te geven. Bovendien zorgt variatie in hoogte ook voor meer sfeer

7. Ga niet alle ruimtes egaal verlichten maar laat ook hoekjes donker

Contrasten maken je interieur knus en spannend. Combineer lichte meubels in donkere hoeken en donkere meubels in lichte hoeken van je kamer. Maak ook goed gebruik van lichtreflecties in donkere hoeken door spiegels en/of metallic/glans effecten op de muur. Ga je woonkamer liever niet te egaal verlichten met teveel spots en/of wandlampen: hierdoor creëer je een saai geheel. Juist door zowel lichte als donkere hoeken in je kamer te creëren maak je je interieur sfeervol en gezellig.

Bekijk hieronder een selectie lampen uit de collectie van Lightboxx en Novaled. Tijdens een lichtadvies met aanvullend shoppingadvies op maat kunnen we desgewenst samen de verlichting inkopen die past bij jouw wensen, woonstijl en budget.

Fotografie: STIJLIDEE | Winnie Helmes-Ham

STIJLIDEE werkt samen met diverse leveranciers en fabrikanten en kan na een STIJLIDEE Lichtadvies op maat desgewenst de mooiste merken designverlichting aan je adviseren en voor je inkopen. Zo zijn er mooie designlampen verkrijgbaar bij de lichtleveranciers Designlinq in Rotterdam, Maretti in Almere en Novaled en Lightboxx in Nijkerk.

Kijk voor meer inspiratie op mijn Pinterest Board

Geef een reactie