Een reactie plaatsen

De nieuwste interieur- en kleurtrends 2019 vanuit Milaan

Vorige maand vond van 9 t/m 14 april 2019 de Salone del Mobile plaats. Dit is een jaarlijkse designbeurs die ieder jaar in april plaatsvindt tijdens de Design Week in de Italiaanse stad Milaan. Het is de grootste beurs ter wereld op het gebied van interieur, design en meubelen. Naast de beurs vinden er ook vele events plaats op verschillende locaties in Milaan. Deze events zijn vaak gericht op de promotie van jonge ontwerpers met innovatieve interieurproducten.

Alweer een aantal jaren gelden bezocht ik deze geweldige beurs maar de laatste jaren ontbreekt het me helaas aan tijd om hier zelf eens naartoe te gaan. Daarom bezocht ik deze week de inspirerende trend lezing over deze beurs in De Woonindustrie in Nieuwegein. De lezing werd gegeven door Jelena Brillenburg-Wurth van Ruim Advies en BNS Crisp.

De beurs bood opvallend veel aandacht voor robotica en innovatieve technieken. Zo verwachten we in de toekomst steeds meer robots in en om het huis toe te gaan passen. Ook was er veel aandacht voor natuur, duurzaamheid, organische vormen, planten en groen.

Bekende namen op en rond de beurs in Milaan zijn o.a. Rosanna Orlandi en Piet Hein Eek en Maarten Baas. Piet Hein Eek is al jaren bekend om zijn hergebruik van materialen en zijn duurzame werkwijze. Ook onbekende ontwerpers combineerden recyclebare items en vintage meubelen met nieuwe items in hun afwisselende presentaties.

De nieuwste interieur- en kleurtrends 2019 vanuit Milaan | Fotografie: Etageprojects
Fotografie: Etageprojects | Sabine Marcelis

Een minder bekende naam is Sabine Marcelis, zij heeft zelfs de straat naast de Dom in Milaan opnieuw in mogen richten met moderne ronde plantenbakken gevuld met oude olijfbomen. Ook de entree van het warenhuis Rinascentre werd door haar ingericht met hoge planten in ronde bakken.

Bekijk hier de nieuwste interieur- en kleurtrends 2019 vanuit Milaan:

De nieuwste interieur- en kleurtrends 2019 vanuit Milaan | Fotografie: SE Collections
Fotografie: SE Collections

Vormen: In de meubelen van SE Collections zien we ronde en organische vormen. Ook waren er opvallend veel meubelen in stapelbare vormen uitgevoerd en in zachte materialen.

De nieuwste interieur- en kleurtrends 2019 vanuit Milaan | Fotografie: Mingardo  | Federica Biasi
Fotografie: Mingardo | Design: Federica Biassi

Ook in verlichting komen veel ronde vormen terug zoals in deze design bollampen uit de collectie van Federica Biasi

De nieuwste interieur- en kleurtrends 2019 vanuit Milaan | Fotografie: Moroso
Fotografie: Moroso

Kleur: Groen is nog steeds aanwezig maar alweer over het hoogtepunt heen. Daarnaast zien we veel rozerode aardetinten: van terra tot steenrood en van poederroze tot diep bordeaux. Dit zien we goed terug in de presentatie van de nieuwe collectie stoelen van Moroso. De kleur kobaltblauw maakt zijn rentree. Er wordt zelfs rood als kleuraccent gebruikt in de onderstellen van stoelen. In de bekleding van zitmeubelen kunnen ook meerde kleuren worden gecombineerd voor een stijlvol ton-sur-ton effect of juist voor een opvallend en speels contrast.

De nieuwste interieur- en kleurtrends 2019 vanuit Milaan | Fotografie: CC Tapis
Fotografie: CC Tapis

Materialen: In de vloerkleden van CC Tapis worden zachte materialen in organische en strakke vormen gecombineerd tot een vloerkleed. Stoffen van fluweel ofwel velvet zijn niet meer zo dominant aanwezig als vorig jaar, nog wel ligt de nadruk op zachte stoffen in het interieur. Daarnaast zien we veel flockprints. Een flockprint is een en druktechniek waarbij de stof bedrukt wordt met vinyl. Dit voelt heel zacht aan en heeft een soort reliëf effect. Producten gemaakt van terracotta aardewerk kwamen veelvuldig voor en werden zelfs gebruikt als lambrisering en in lampen.

De nieuwste interieur- en kleurtrends 2019 vanuit Milaan | Fotografie: Tarkett Vloeren
Fotografie Tarkett Vloeren

Dessins: De presentatie van Tarkett Vloeren bestond uit opvallend veel zwart-wit dessins met hippe grafische stippen patronen en in de uitstraling van het klassieke terrazzo ofwel granito. Deze dessins werden heel vernieuwend gepresenteerd op kolommen met veel ronde vormen.

De nieuwste interieur- en kleurtrends 2019 vanuit Milaan | Fotografie: Dai Nippon Printing
Fotografie: Dai Nippon Printing

Ook Dai Nippon Printing presenteerde een opvallende vernieuwing: electronisch behangpapier dat wisselende dessins aan kan nemen en zodoende kan reageren op beweging van mensen in een ruimte.

Over het algemeen kun je stellen dat de beurs Salone del Mobile in Milaan 2019 veel nadruk had op robotica, duurzaamheid en organische vormen. De vele innovatieve ontwerpen, gedurfde dessins en warme kleuren vormen een inspirerend geheel. Een echte aanrader om hier een volgende keer weer eens zelf naartoe te gaan!

Meer inspiratie op STIJLIDEE’s Pinterest Board:

Creëer meer sfeer, warmte en eenheid in je huis. Vraag direct een offerte aan voor een persoonlijk, onafhankelijk en professioneel STIJLIDEE Interieuradvies over indeling, kleur en styling via >> Contact

Fotografie en Tekst Credits: STIJLIDEE | Winnie Helmes-Ham

Delen op social media
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial