Een reactie plaatsen

DO’S en DON’TS Styling Kerstinterieurs 2013

Gisteren werd ik benaderd door Pamela Wilhelmus van Smart Media voor SpitsNieuws. Ze gaf me een telefonisch interview over kerstinterieurs. In dit blog verwerkte ik Pamela’s vragen met daaronder mijn antwoorden. Op 10 december zal het artikel over kerstinterieurs in SpitsNieuws verschijnen!

Moodboard STIJLIDEE Kerstinterieurs 2013

Moodboard: STIJLIDEE | Winnie Helmes-Ham | Foto’s via Pinterest

1. Wat zijn de DO’S en DON’TS rond decoratie en aankleding van je huis met de kerstdagen?

DO

 • Follow your heart: kies voor kerstdecoraties die passen bij jouw persoonlijke woonstijl en binnen je budget en mogelijkheden van je huis, tuin en buitenruimte.
 • Maak DIY hoekjes van zelfgemaakte kerstdecoraties in groepjes met kerstgroen, kerstkransen, kerststukken, kaarsen etc. op tafels, kasten, boven de open haard schouw en op een plank of vensterbank. Ambachtelijke details geven veel meer sfeer dan fabrieksproducten.
 • Kersslingers van papier of karton en touw. Dit jaar zelfs kerstslingers en houten letters zoals ik al zag op de Kerstshow van Intratuin in Utrecht.

DON’T

 • Engelenhaar
 • Sliertjes in je boom
 • Kapotte en doffe kerstballen
 • Trapje kaarsjes voor het raam

2. Kun je wat budgettips geven voor kerststyling? Hoe kleed ik mijn huis op een leuke manier aan zonder dat ik €1000 moet uitgeven?

 • Zet een kleine tak van de kerstboom in een glazen pot op je bureau, zo heb je ook kerst op je werk! Zo zonder versiersels is dit heel mooi puur natuur maar desgewenst hang je er bv. wat zijden linten met strikjes aan in in je favoriete kleur.
 • Ben je creatief? Maak dan je eigen kerstboom van wit krijt op een muur of paneel van zwarte schoolbordverf, van masking tape of geverfd op een paneel of doek.
 • Gebruik spuitverf om je oude kerstballen, takken, lijsten, spiegels etc. in een nieuwe kleur te spuiten.
 • Haal takken in het bos en hang ze ter decoratie boven de eettafel. Hang er kerstballen aan met mooie linten in je favoriete kleuren.
 • Hang feestelijke pompoms van papier op, ze geven een leuke sfeer in huis

3. Wat zijn de trends voor de kerstboom? Naast taupe, wit, zilver en goud zien we dit jaar veel scandinavische invloeden. Decoreer je huis vooral zo dat de sfeer en styling goed bij je persoonlijkheid past. Kies voor een tijdloze basis stijl waar je desgewenst elk jaar een eigen uniek element aan toe kan voegen.

 • De kleurtrend voor kerst is dit jaar koper met petrol
 • Recycling: een kerstboom van sloophout
 • Papieren decoraties zoals engelen en sterren op milieuvriendelijke wijze gemaakt

4. Hoe heeft het kerstinterieur zich de afgelopen jaren/decennia(?) ontwikkeld? Hoe belangrijk vinden we het? Een aantal decennia geleden hadden we vaak alleen maar een kerstboom en eventueel een stalletje in huis. Nu zien we een enorme verschuiving ontstaan naar de totale beleving van kerst in het interieur zoals een volledig in stijl gedekte kersttafel inclusief bijpassend servies, textiel en glaswerk. Ook zien we dat naast het huis ook de tuin en de buitengevel worden versierd. Ramen werden vroeger alleen voorzien van witte spuitsneeuw met wat rode linten. Nu zien we complete lichtshows van de hipste ledverlichting met eindeloos veel mogelijkheden op het gebied van kleur, vorm en toepassing.

Kerstmis is bij uitstek een familiefeest. Samen genieten van vrienden en/of familie doe je in een interieur waarin je je helemaal thuis voelt. Door slimme ingrepen kun je je huis snel sfeervol inrichten en een grote groep vrienden of familie uitnodigen voor een feestelijk kerstdiner. Zet al je meubelen aan de kant en met wat houten schragen en een paar extra deuren maak je een lange tafel. Stel aan je gasten voor om vooraf wat voor te bereiden, zo wordt het een gezamenlijk event. Kun je niet koken? Geen probleem! Volg samen eens een inspirerende kookworkshop, bijvoorbeeld de Kookworkshop Kerst van oud chefkok Cees Helder bij Miele Inspirience Center in Vianen en je kunt je gasten verrassen! Het laatste nieuws is dat je zelfs workshops voor het maken van kerstbanket en kerstbroden kunt volgen!

Heb je geen idee hoe je zelf een mooi kerstinterieur maakt? Ik help je graag met een persoonlijk stylingadvies op maat. Vraag naar de mogelijkheden via Contact.

Op zoek naar originele doe het zelf producten? Kijk dan eens op Etsy

Bekijk voor nog meer styling inspiratie voor kerst SIJLIDEE’s Pinterest Board:

Creëer meer sfeer, warmte en eenheid in je huis. Vraag direct een offerte aan voor een persoonlijk, onafhankelijk en professioneel STIJLIDEE Interieuradvies over indeling, kleur en styling via >> Contact

Tekst Credits: Pamela Wilhelmus, Moodboard Credits: STIJLIDEE | Winnie Helmes-Ham, Fotografie Credits: via Pinterest

Delen op social media
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial