In de wereld van interieurontwerp en styling staat duurzaamheid centraal als een essentieel aspect van tijdloze schoonheid. Als stylist en interieurontwerper van STIJLIDEE ben ik ervan overtuigd dat hoogwaardige kwaliteit synoniem is aan duurzaamheid.

Het idee van ‘minder is meer’ wordt steeds belangrijker, waarbij de focus verschuift van overconsumptie naar het omarmen van design dat de tand des tijds doorstaat en vele decennia mee kan gaan.

Tijdloos design: Investeer in kwaliteit

In plaats van te kiezen voor kortstondige trends, adviseert STIJLIDEE om te investeren in tijdloze elementen die niet alleen mooi zijn om te zien maar ook duurzaam. Kwalitatief hoogwaardige meubelen zoals uit de collecties van o.a. Vitra, Montis, Artifort, Gelderland Design en Thonet gaan veel langer mee. Bovendien verminderen ze de behoefte om veelvuldig je complete inrichting te vervangen. Hierdoor kun je je ecologische voetafdruk aanzienlijk verminderen.

Duurzame en natuurlijke materialen: van kurk tot bamboe

Duurzame en natuurlijke materialen spelen een cruciale rol in de interieurprojecten van STIJLIDEE. Naast materialen van gerecyled hout, kurk, keramiek, en bamboe zijn materialen als vlas, hennep, wol, en linnen een goed alternatief voor de minder duurzame varianten. Hout blijft, als zeer duurzame grondstof ten opzichte van andere materialen, de basis voor duurzame meubelen, vloeren en decoratieve wandbekleding. Vloeren van kurk bieden niet alleen een warme uitstraling, maar zijn ook veerkrachtig en eco-vriendelijk. Banken bekleed met een wollen meubelstof voegen niet alleen een natuurlijk element toe, bovendien is dit materiaal biologisch afbreekbaar. Ook verf is steeds vaker in een duurzame variant te verkrijgen. Kies bij voorkeur voor ecologische en damp-open verf op waterbasis. Zo draag je bij aan een interieur met minder stoffen die schadelijk zijn voor het milieu en je gezondheid. Hierdoor blijft er bovendien minder schadelijk restafval over.

STIJLIDEE Interieuradvies, Kleuradvies en Styling | Stylist en Interieurontwerper Winniie Helmes-Ham geeft interieuradvies op maat vanuit Utrecht
Stylist en Interieurontwerper Winnie Helmes-Ham
Inspiratie bij ... Montis Design Meubelen in industrieel elegante stijl in Dongen
Inspiratie bij ... RSGA Design in Culemborg | Tijdloos en duurzaam Dutch Design
Inspiratie bij ... Artifort en Lande Meubelen in Schijndel | Fotografie: STIJLIDEE Interieuradvies en Styling
Inspiratie bij ... Artifort en Lande Meubelen in Schijndel | Fotografie: STIJLIDEE Interieuradvies en Styling

Geef vintage meubelen een stijlvol tweede leven

Een van de meest charmante aspecten van duurzaam interieurontwerp is het hergebruik van vintage meubelen. Het geeft niet alleen een uniek karakter aan je interieur, maar draagt ook bij aan minder belasting van het milieu omdat je oude meubels weer een nieuw leven geeft

Pimp je meubels met een nieuwe kleur

Door je vintage meubelen in een nieuwe kleur te schilderen kun je ze mooi laten matchen met de huidige kleur- en stijltrends. Door creatief gebruik te maken van kleuren en texturen, kun je een tijdloos meubel veranderen in een hippe eye-catcher. Bovendien minimaliseert het schilderen van je oude meubelen de noodzaak van nieuwe aankopen, waardoor we een stap dichter bij een duurzamere toekomst komen.

Upcycle je interieur met nieuwe bekleding

Een andere boeiende manier om vintage meubelen nieuw leven in te blazen, is door ze opnieuw te bekleden. Het upcyclen van stoelen, banken of andere meubelstukken met moderne meubelstoffen geeft niet alleen een frisse uitstraling, maar verlengt ook de levensduur van het oorspronkelijke meubelstuk. Dit proces van hergebruik draagt bij aan het verminderen van afval en het behoud van waardevolle grondstoffen.

Vintage meubelen vertellen een persoonlijk verhaal

Het hergebruiken van vintage meubelen voegt een extra dimensie toe aan je interieur waardoor een persoonlijke en unieke sfeer ontstaat. Zo voorkom je saaie interieurs die lijken op een uniforme meubelcatalogus of eentonige meubelshowroom

Oproep tot Upcycling

In mijn ontwerpen moedig ik het gebruik van vintage meubelen en het concept van upcycling aan. Het geeft niet alleen een karaktervolle uitstraling aan je huis maar het toont ook aan dat duurzaamheid en stijl goed samen gaan. Door oude items te koesteren en ze een hedendaagse twist te geven, ontstaat er een harmonie tussen verleden en heden in een tijdloos interieur. Het is een geweldige uitdaging om nieuwe ideeën te mogen bedenken waarbij duurzaamheid de juiste aandacht krijgt en je interieur een persoonlijke touch krijgt.

Cradle to Cradle

Binnen de projecten waar ik aan mee mag werken streef ik indien mogelijk naar ‘Cradle to Cradle,’ Hierdoor kunnen de grondstoffen die gebruikt worden weer volledig worden hergebruikt zonder hun waarde te verliezen en zonder afbreuk te doen aan kwaliteit.

PVC Vloeren

Een veelbesproken onderwerp in duurzaam ontwerpen is de vraag of de populaire PVC-visgraat vloeren werkelijk duurzaam zijn. De meningen variëren, maar het is essentieel om de productieprocessen en levensduur van PVC-vloeren kritisch te evalueren. Hoewel de PVC-vloeren van o.a. Therdex en Ambiant vaak als duurzaam worden beschouwd vanwege hun lange levensduur en lage onderhoudsvereisten, is het belangrijk om rekening te houden met de milieueffecten van de productie en het feit dat PVC niet biologisch afbreekbaar is.

In de interieurs die ik reeds heb mogen ontwerpen geef ik de voorkeur aan natuurlijke materialen zoals kurk, hout, keramiek en natuursteen. Door goed op de hoogte te bijven van de laatste onderzoeken en innovaties rondom duurzaamheid kun je een weloverwogen keuze maken. Kennis en inzicht zijn de sleutel tot het creëren van duurzame en stijlvolle interieurs.

Meet the Blogger Masterclass Fotografie en Visual Storytelling bij Vitra in Amstelveen | Fotografie: STIJLIDEE Interieuradvies en Styling
Inspiratie bij ... RSGA Design in Culemborg | Tijdloos en duurzaam Dutch Design

Enthousiast geworden om je huis in te richten met meer duurzame meubelen en materialen? Heb je hulp nodig bij het inrichten en stylen van je interieur? Ik help je graag! Tijdens een persoonlijk interieuradvies op maat bekijken we samen welke duurzame meubelen, stijlen, kleuren en materialen het beste passen bij jouw woonwensen en interieur. Dit kunnen we combineren tijdens een STIJLIDEE Basisadvies bij je thuis waarin we een interieurontwerp maken inclusief indeling, kleurenplan en schets op schaal.

Lees ook STIJLIDEE’s andere blogs over duurzaamheid:

Duurzaam Checklist: 10 stappen naar een duurzaam interieur

Welke nieuwe vloer is het meest duurzaam in je huis?

Tijdloos en Stijlvol: Duurzame terrazzo trend brengt speelse spikkels in huis

Meer inspiratie opdoen? Kijk op STIJLIDEE’s Pinterest Borden:

Creëer meer sfeer, warmte en eenheid in je huis. Vraag direct een offerte aan voor een persoonlijk, onafhankelijk en professioneel STIJLIDEE Interieuradvies over indeling, kleur en styling

Dit blog is ontstaan op eigen initiatief van STIJLIDEE. Ik wil er graag op wijzen dat ik alleen bedrijven aanbeveel die ik zelf selecteer, bijzonder, mooi en inspirerend vind en die bovendien passen bij de moderne, klassieke, vintage en retro stijl van STIJLIDEE en de lezers van mijn blog. 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.