Een paar weken geleden werkte ik mee aan een  interview over de botanische interieur trend: “Haal de lente in huis met een botanisch interieur”. Het interview werd gegeven door Charlotte Knobben, student aan de school voor Journalistiek in Utrecht.

Bekijk hier de pdf van het artikel van Charlotte Knobben of lees verder in dit blog. Naast de foto’s van Charlotte vulde ik het artikel aan met foto’s van STIJLIDEE ter illustratie van dit artikel.

Tekst: Charlotte Knobben

Haal de lente in huis met een botanisch interieur

Het voorjaar is weer begonnen, maar het duurt nog wel even voordat we tussen de groene blaadjes in de tuin kunnen werken. Geen probleem, met een botanisch interieur haal je de lente zo in huis.

Haal de lente in huis met een botanisch interieur
Fotografie: Charlotte Knobben
Haal de lente in huis met een botanisch interieur
Fotografie: Charlotte Knobben

De botanische trend komen we overal tegen: van acties bij de supermarkt tot prints op kledingstukken. Sinds een paar jaar is de voortgang van botanische invloeden ook op het interieur niet meer tegen te houden.

Het buitenleven naar binnen

Een botanisch interieur is een verzamelwoord voor verschillende accessoires die verband houden met de natuur. Men lijkt terug te willen gaan naar de basis. Met deze trend haal je het buitenleven dichtbij. Volgens veel interieurstylisten, zoals onder andere Winnie Helmes-Ham van Stijlidee zal de trend zijn hoogtepunt beleven in 2015.

Behang met bloemenprint

De botanische print kom je niet alleen meer tegen in musea en biologielokalen, zoals vroeger. Je kunt het momenteel niet gek genoeg bedenken. Een plantje op de vensterbank telt nauwelijks meer mee. Denk bijvoorbeeld aan behang met een bloemenprint of een ingelijste tekening van insecten. Maar je kan de trend ook letterlijk nemen en je huis vol met kamerplanten of rozen zetten.

 

De trend is dus op veel diverse manieren toe te passen in je interieur. Wij geven je een paar voorbeelden.

Je kan bloemen gewoon op tafel zetten, maar zodra je ze ophangt wordt het een vrolijke eye-catcher. Doe bloemen in flesjes aan een touw of plak ze op de muur met washi tape. “Dit geeft je interieur een vintage look”, zegt Helmes-Ham. Een andere keus is om bloemen te drogen door ze bijvoorbeeld met een bloemen- en bladerenpers te persen. Lijst ze in en je bloemen zijn ware kunst geworden.

Bloempotten hebben we niet meer nodig. Denk out-of-the-box! “Bewaar wat potten en blikken waar eten in heeft gezeten. Goed schoonmaken, eventueel een likje verf aanbrengen en een bloempot of plantenbak is geboren.” Ook vazen zijn geen vereiste. Gebruik een waterkan of knip een melkpak open; voor kleine boeketjes zijn hoge drinkglazen geschikt.

Gezond leefklimaat met planten

Planten zijn niet alleen mooi om naar te kijken, ze zijn ook goed voor een fris en gezond leefklimaat in huis. Passend groen geeft je interieur iets extra’s en maakt het af. Dit kan subtiel, zoals kleine planten op een schaaltje, maar je kan ook een hele hoek inrichten als je er echt gek van bent. Een middenweg brengt een beetje speelsheid in je interieur, bijvoorbeeld door meerdere kleine planten in één pot bij elkaar te zetten. De cactus en de vetplant zien we ook steeds vaker.

Botanische trend in huis

Wil je liever niet allemaal tropische planten in je interieur, maar wel de botanische trend in huis halen? Helmes-Ham weet een goedkope oplossing. “Koop een tweedehands boek in een kringloopwinkel of rommelmarkt voor antieke getekende platen met daarop bijvoorbeeld rozen, planten of vogels. Die knip je vervolgens uit en hang je op in een lijst.”

Styling met bloemen door STIIJLIDEE Interieuradvies en Styling
De nieuwste trends in planten en groen styling | Fotografie: STIJLIDEE Interieuradvies en Styling

Wil je uitpakken met de trend? Dat gaat zeker lukken als je gebruik maakt van behang met een botanische print. Met behang kan je een kale wand in een handomdraai opvrolijken. Bovendien wordt er in één klap groen binnen gebracht dat nooit zal verwelken. Zorg er wel voor dat je muur egaal is voordat je gaat behangen. Qua prints is alles mogelijk: denk aan vlinders, vogels, palmbomen, planten, bloemen en bladeren. “Een goedkope manier is om cadeaupapier met een botanische print als behang te gebruiken”, tipt Helmes-Ham. “Dit vind je onder andere bij IKEA en HEMA.”

Green House

Vergeet je tuinhuisje niet! “Veel mensen gebruiken hun tuinhuisje amper. Zonde, want je kan er zóveel mee. Maak er bijvoorbeeld een kantoorruimte of een loungehoek van. Of een zogenoemde green house, een ruimte waar je planten kweekt.’ Het is extra leuk en passend om deze ruimte in een botanische stijl in te richten.

Heb je weinig ruimte in je huis of tuin? Dan is verticaal tuinieren misschien de oplossing. Je werkt van beneden naar boven op tegen een muur. Zo heb je in één keer een wand vol met planten.

Van oorsprong komt de trend uit Barcelona. Hippe cafés en vliegvelden lieten zien dat je op deze manier niet veel ruimte nodig hebt om natuur in huis te halen. Nu zie je het in de tuin om de hoek. “Het verticale tuinieren is heel populair. Timmer wat planken onder elkaar en zet er planten op, werk met pallets of koop kant-en-klare stapelbakken bij tuincentra.”

Smaragdgroen

Een kleur die goed bij de botanische stijl past is smaragdgroen. Het is een klassieke retrokleur die een ruimte een chique en modern aanzien geeft. Er zijn vazen in deze kleur te vinden, maar je kan ook een hele muur dit kleurtje geven. “Het is ook heel makkelijk om bij een kringloopwinkel een tafel te scoren en die vervolgens in deze kleur te verven.”

Met deze trend kan je dus alle kanten op. Wees niet bang dat de botanische stijl over een tijd niet meer hip is. “We hebben hier te maken met een tijdloze trend. Leef je dus lekker uit, stroop die groene handen uit de mouwen en kies voor de botanische stijl”, verklaart de styliste lachend.

De botanische stijl gaat goed samen met natuurlijke materialen, zoals beton, hout, marmer, steen, bananenblad en riet.

De nieuwste trends in planten en groen styling | Fotografie: STIJLIDEE Interieuradvies en Styling

De nieuwste trends in planten en groen styling | Fotografie: STIJLIDEE Interieuradvies en Styling

(Woon)winkels in Utrecht, passend bij de botanische trend:
Strand West, Oudegracht 114, Utrecht, gespecialiseerd in unieke interieurstukken, waaronder vazen met een botanische print.

Kringloopcentrum de A.R.M., Verlengde Hooggravenseweg 63 tot en met 69, Utrecht, vind hier bijvoorbeeld je tweedehands boek met antieke platen of een stoere barkruk die je groen kan verven.

Dille & Kamille, Oudegracht 190-192, Utrecht, natuurlijke eenvoud voor huis, tuin en kuiken. Hier slaag je voor functionele basics die goed aansluiten bij de botanische trend. 

Het Kabinet, Bunnik, Rumpsterweg 2, meer dan 35 stijlkamers vol inspiratie. Villa Provence en vt wonen shop in botanische woonaccessoires zoals kussens met bloemen en lampenkappen in frisgroene tinten heeft Het Kabinet een ruim aanbod.

Winnie Helmes-Ham (1970) is stylist, interieurontwerpster en eigenaar van interieuradviesbureau STIJLIDEE. Ze geeft sinds 2006 professioneel en onafhankelijk interieuradvies en styling op freelance basis aan particuliere opdrachtgevers en bedrijven.

Tekst: Charlotte Knobben

Creëer meer sfeer, warmte en eenheid in je huis. Vraag direct een offerte aan voor een persoonlijk, onafhankelijk en professioneel STIJLIDEE Interieuradvies over indeling, kleur en styling via >> Contact

Dit blog is ontstaan op eigen initiatief van STIJLIDEE. Ik wil er graag op wijzen dat ik alleen bedrijven aanbeveel die ik zelf selecteer, bijzonder, mooi en inspirerend vind en die bovendien passen bij de moderne, klassieke, vintage en retro stijl van STIJLIDEE en de lezers van mijn blog. 

Tekst en Fotografie Credits: Charlotte Knobben en STIJLIDEE | Winnie Helmes-Ham

Geef een reactie