Het bouwen van nieuwe woningen heeft een hoge prioriteit in de agenda van bouwend Nederland. Vanwege het enorme woningtekort aan betaalbare woningen moeten er binnen enkele jaren honderdduizenden woningen bij worden gebouwd.

Daarom leek het mij heel inspirerend om op 19 april een bezoek te brengen aan het hoofdkantoor en de fabriekshallen van SelektHuis tijdens de Open Dagen in Rijssen. Zo kon ik goed zien wat er allemaal komt kijken tijdens het proces van het bouwen van een prefab huis.

Bouwen van prefab woningen

SelektHuis staat bekend om het bouwen van prefab woningen. Weet je niet welke woonstijl je het meeste aanspreekt? Check dan eerst STIJLIDEE’s Woonstijlen. In de overdekte fabriekshallen worden jaarlijks gemiddeld 250 woningen geproduceerd. Er is keus uit ruim 20 soorten huizen in verschillende bouwstijlen:

Deze huizen worden binnen 100 dagen in de fabriek geproduceerd waarna ze in korte tijd op locatie worden geplaatst. De fabriek doet vooral dienst als opslag en assemblage van alle losse onderdelen die nodig zijn om de woningen volledig samen te stellen.

Inspiratie bij ... de prefab woningen van Selekt Huis in Rijssen | Fotografie: STIJLIDEE Interieuradvies, Kleuradvies en Styling
Inspiratie bij ... de prefab woningen van Selekt Huis in Rijssen | Fotografie: STIJLIDEE Interieuradvies, Kleuradvies en Styling

Ontwerp je ideale huis

De Open Dag van SelektHuis begon met een rondleiding door de fabriek, uitleg van de architecten op de ontwerpafdeling en productpresentaties in de showroom. Vervolgens deed ik mee aan de inspirerende workshop ‘Ontwerp je ideale huis’. In deze workshop kregen we eerst een korte en technische uitleg van de architecten van Selekt Huis. Het is belangrijk om te starten met je wensenlijst. Wat zijn je wensen en minimale voorwaarden waaraan je droomhuis moet voldoen? Wie gaan er wonen? Wat is noodzakelijk en wat is een luxe wens? Heb je al nagedacht over je budget? Tijdens de workshop gingen we hier uitgebreid mee aan de slag en maakten we een persoonlijk moodboard en kleur- en materialenplan.

Veel daglicht in schuurwoning

Tijdens de workshop maakte ik een plan voor een vakantiewoning in een bosrijke omgeving met vrij uitzicht. Ik koos voor een schuurwoning met een hoog puntdak en grote raampartijen waardoor er extra veel daglicht naar binnen valt. Leuk detail van de indeling van deze woning is dat zowel de woonkeuken als de houten trap centraal in het midden van de woning zijn ingedeeld. Zo kun je er een gezellig en sfeervol familiehuis van maken.

Levensloopbestendige woningen

In mijn werk als interieurontwerper hoor ik de laatste jaren van mijn opdrachtgevers dat er steeds meer vraag is naar levensloopbestendige woningen en woningen voor samengestelde gezinnen, pubers, jongvolwassenen, au-pairs en/of mantelzorgers of waarbij de kinderen op hetzelfde kavel als de ouders willen wonen.

Het bestemmingsplan

Hierbij is het noodzakelijk dat je goed informeert bij je locale gemeente wat er mag worden gebouwd op je kavel. Ook kun je informeren naar de mogelijkheden of en hoe het bestemmingsplan kan worden gewijzigd zodat je jouw droomhuis kunt laten bouwen.

Bekijk hier mijn impressie van de Open Dag bij SelektHuis in Rijssen waar ik een kijkje nam op de ontwerpafdeling, showroom en fabriekshallen en deelnam aan de workshop ‘Ontwerp je ideale huis’:

Ruime keuze in bouwmaterialen

Naast de verschillende soorten huizen kun je bij SelektHuis ook kiezen uit diverse soorten bouwmaterialen zoals gevelbekleding, bakstenen, houten wandbekleding of kunststof panelen. Ook is er een ruime keus in o.a. binnendeuren, handgrepen, trappen, trapleuningen, vensterbanken, houten balken, draai/kiepramen, kozijnen, keukens, badkamers, sanitair, vloeren, tegels en dakkapellen via de bedrijven waar Selekt Huis mee samenwerkt.

Heb je plannen om je eigen huis te gaan bouwen of verbouwen? Neem dan eens een kijkje in de showroom van SelektHuis of bezoek een modelwoning. Meer informatie nodig? Lees de handige STIJLIDEE Checklist Ontwerpen, Verbouwen en Styling:

STIJLIDEE CHECKLIST ONTWERPEN

 1. Maak een lijst met je wensen. Verzamel ideeën en foto’s die je aanspreken. Wat wil je en vooral waarom?
 2. Zoek bij de gemeente uit of jouw wensen toegestaan zijn en of je vergunningen nodig hebt
 3. Zorg voor een bouwtekening en/of plattegrond van je woning, het liefst op schaal
 4. Bepaal je budget. Denk naast kosten voor de verbouwing ook aan kosten voor vergunningen, architect, constructeur en inrichting
 5.  Werk je plan (samen met vakmensen) gedetailleerd uit. Een halve minuut winst in de voorbereiding = een minuut winst in de uitvoering

Hulp nodig bij het ontwerpen van de indeling van je droomhuis? Lees meer over STIJLIDEE Interieurontwerp

Inspiratie bij ... de prefab woningen van Selekt Huis in Rijssen | Fotografie: STIJLIDEE Interieuradvies, Kleuradvies en Styling
STIJLIDEE Moodboard en Kleur- en Materiaalplan na de workshop ‘Ontwerp je ideale huis’ bij SelektHuis
Inspiratie bij ... de prefab woningen van Selekt Huis in Rijssen | Fotografie: STIJLIDEE Interieuradvies, Kleuradvies en Styling
Hoofdkantoor van SelektHuis in Rijssen

STIJLIDEE CHECKLIST VERBOUWEN

 1. Bedenk wat je met de verbouwing wilt bereiken (en toets of dit echt bereikt wordt)
 2. Bepaal je budget en reken 5-10% extra voor onvoorziene kosten. Houdt tijdens de verbouwing de administratie goed bij.
 3. Wat zijn je prioriteiten? Bekijk wat handig is om nu te doen en wat eventueel later zou kunnen
 4. Bedenk wat je eventueel zelf wilt doen. Wees realistisch en zorg dat je zo nodig hulp achter de hand hebt
 5. Neem nooit genoegen met een enkele offerte, vraag altijd meerdere offertes aan.

STIJLIDEE CHECKLIST STYLING

 1. Start met het maken van een collage of moodboard van je foto’s, materialen en kleuren die je mooi vindt
 2. Kies voor een rustige basis met enkele accentkleuren zoals op de wand achter de bank, buffetkast of open haard
 3. Kies maximaal drie accentkleuren voor je accessoires (zoals kussens, kaarsen en kunst)
 4. Groepeer je accessoires bij elkaar in een piramidevorm en kies voor een oneven aantal
 5. Maak je interieur persoonlijk met fotolijsten, vondsten uit de natuur of vakantiesouvenirs

Geïnspireerd geraakt door mijn blog “Inspiratie bij … de prefab woningen van SelektHuis in Rijssen”?En kun je wel wat hulp gebruiken bij de inrichting en styling van je huis? Ik help je graag met een professioneel en persoonlijk interieuradvies op maat.

Tekst, Moodboard met Kleur- en Materiaalplan en Fotografie Credits: STIJLIDEE | Winnie Helmes-Ham

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.