Deze week deed ik inspiratie op in het Textielmuseum en het Textiellab in Tilburg.
Samen met collega CRISP stylisten volgde ik een rondleiding en bezocht de tentoonstelling Talking Textiles, een initiatief van Lidewij Edelkoort en Philip Fimmano. Ook deed ik mee aan een informatieve textielworkshop voor interieurstylisten, gegeven door textielexperts van het museum. Het bijzondere museum is gevestigd in een oud industrieel pand en voorzien van originele stijlkenmerken zoals:
- Stalen kozijnen
- Aardewerken vloertegels
- Industriële fabriekslampen
- Ronde afwerking glaswerk boven deuren en ramen
Dit vrolijke en kleurrijke detail van gehaakt textiel is bevestigd langs het originele oude raamwerk van de deur naar de werkplaats van het Textielmuseum.
De oude textielwerkplaats is voorzien van een originele wandafwerking: tot 150 cm. boven de vloer is de muur geschilderd in een mooie vintage kleur vergrijsd groen.
Er stond een enorme diversiteit aan vooroorlogse weefmachines. Deze machines verwerken wol.
Wollen dekens worden door deze machine geperst zodat het wol mooi glad wordt. Soortgelijke dekens en plaids van 100% zuivere scheerwol en merinowol zijn sinds 1811 verkrijgbaar via AaBe
Hierboven zie je een ontwerp van Jan Taminiau, bekend van de postzak kleding. Dit is een detail van decoratief textielband gemaakt van jute en ruwe zijde op de originele textielmachine waarmee textielband kan worden gemaakt.
Deze textielmachine werd gebruikt voor het maken van jacquard stoffen en maakt enorm veel lawaai, wel 250 decibel! Oud-medewerkers werden hier doof van en gebruikten daarom vaak gebarentaal tijdens hun vooroorlogse werkzaamheden. De machine wordt aangestuurd door de patroonkaarten(met gaatjes) met zeer ingewikkelde stofdessins.
In het Textielmuseum is ook het Textiellab gevestigd. Hierin experimenteren textielontwerpers, designers en studenten van mode- en textielopleidingen met de nieuwste weef- en breitechnieken en combinaties daarvan.
Deze moderne weefmachine is volledig computergestuurd en maakt op het moment van de foto tafellinnen voor het Leids Museum met dessins van historische afbeeldingen uit oude boeken en originele eeuwenoude teksten uit de grondwet.
Op deze moderne weefmachine wordt textiel voor rood-wit-blauwe theedoeken geweven.
Met een moderne lasermachine wordt het patroon in de stof uitgebrand zoals hier op papier bij dit patroon van het Meisje met de parel naar inspiratie van de bekende schilder Johannes Vermeer.
In de bibliotheek van het museum bevinden zich ruim 20.000 nationale en internationale boeken over textiel.
In de bijzonder mooi ingerichte bibliotheek gingen we vervolgens aan de slag in groepjes met collega stylisten. We kregen extra informatie over de eigenschappen van verschillende stoffen en materialen, hun grondstoffen en de verschillende eigenschappen. We bekeken o.a. bovenstaande materialen om te zien welke soorten textiel er zoal bestaan. Hierboven zien we bijvoorbeeld textiel gemaakt van bamboe, wol, hennep, en brandnetel.
Tevens vond de tentoonstelling Talking Textiles, een initiatief van Lidewij Edelkoort en Philip Fimmano plaats. Edelkoort is een bekende internationale trendvoorspeller. Ze voorspelt meer textiel in ons interieur de komende jaren. Textiel zorgt voor:
- Warmte
- Sfeer
- Verbetering akoestiek
- Persoonlijk en decoratief accent
De tentoonstelling bestond uit verschillende presentaties, opgezet rondom de thema’s:
NATUREL – NATURAL: Jonge ontwerpers zijn natuurlijke materialen gaan gebruiken voor hun ontwerpen, gebaseerd op locale producten, zoals wol uit Texel en kamelenhaar uit Palestina. Vaak zijn de producten gemaakt door ‘outsiders’, gemeenschappen van locale vrouwen of mensen met beperkingen. Het natuurlijke mengt zich met hybride materialen, zoals weefsels van wol met synthetische garens of van wol met zijden, vervilte garens. Hierdoor ontstaat een hedendaagse ethno/techno expressie. Het regionale aspect en de wil tot samenwerking worden belangrijke maatschappelijke tendensen. Bron: Talking Textiles
INSTINCTIEF – INSTINCTIVE: De mens is gebiologeerd door dieren en verlangt naar een meer instinctief bestaan, waar het wilde in zijn karakter wordt aangesproken en uitgedaagd. Daartoe worden dierenhuiden en beestenvormen vertaald tot driedimensionale producten in grensverleggende materialen. Tactiliteit is een eerste vereiste. Bron: Talking Textiles
CONSTRUCTIVISTISCH – CONSTRUCTIVIST: Even lijkt het of de stijl herleeft en de vormgeving weer rechtlijnig en overzichtelijk wordt. Deze herleving is echter een hedendaags citaat en een puur product van de 21e eeuw. De strakke lijnen worden speels gebruikt als een textielcollage of als een gerecycled product. Verven, koorddraaien, dubbelweven, gelaagdheid en ‘verpakken’ zijn manieren om, op een levendige wijze, de strakke belijning toch een ludiek aanzicht te geven. Hierdoor komen kleur, materiaal en vorm samen in vrolijke en soms bijna komische ontwerpen. De vorm wordt gevonden vanuit het textiel. Bron: Talking Textiles
VERHALEND – NARRATIVE: Een maatschappelijke tendens, het vertellen van verhalen en het voorlezen van sprookjesboeken, heeft zijn weerslag in de vormgeving waar het idee van het figuratieve ontwerp opnieuw ontstaat. De ontwerpers willen met hun producten iets vertellen over ons leven en over de toekosmt van de wereld. Het idee van huisje, boompje, beestje wordt in tedere en gedetailleerde vormen geborduurd, geweven, verzameld en bijeengebracht. Een romantische visie die de consument/creator verleidt tot het samenstellen van een persoonlijk verhaal. Als een nostalgisch dagboek van het bestaan. Bron: Talking Textiles
NOMADISCH – NOMADIC: De belangstelling voor textiel is groeiende. Onze wereld gaat veranderen door het gebruik van edeel materialen , etnische bronnen en natuurlijke verfstoffen. e ongtset ontwerers ervaren opnieuw uitdaging van het weefgetouw. Opgevoed door smart phone en tablet voelt de mens zicht opeens vogelvrij en besluit om te gaan leven als een nomade. Zonder regels, zonder grenzen, zonder muren. De consument neemt zijn huis op de rug en richt zich op textiel, dat gekozen wordt vanwege zijn flexibiliteit en liefdevolle karakter. Zittend op de grond, uitgestrekt op matrassen en gevleid in kussens zullen we ons leven gaan vormgeven als een avontuur. Verandering gaat de norm worden. Bron: Talking Textiles
ABSTRACT – ABSTRACT: Vormgeving wordt volwassen en dt geeft mensen de kans om te kiezen voor een object ter reflectie, een moment van rust en meditatie. Een spirituele keuze, die vrede kan schenken aan de ziel en rust schept voor de hersenen. Een stille getuige van onze tijd. Meubels zijn slecht geometrische vormen, objecten gedragen zich als een spiraalbeweging, functie is uitgekleed en geminimaliseerd, kleuren zijn clair-obscur neutralen; alles is gedaan om toe te treden tot de kern van het bestaan. Deze essentiele objecten zijn vaak gemaakt van natuurlijke vezels, maar kunnen ook metalen en plastic componenten hebben om ze een futuristisch karakter te geven. Bron: Talking Textiles
Bekijk hier een impressie van mijn foto’s van de tentoonstelling Talking Textiles:
Dit masker uit de expositie is van textiel is gemaakt door designer BertJan Pot Je kunt het gebruiken als een kunstobject en tevens zien als een vrolijk accent in je interieur.
Fotografie: STIJLIDEE | Winnie Helmes-Ham
Geïnspireerd geraakt door mijn blog “Inspiratie in … het Textielmuseum in Tilburg”? Maar geen idee hoe je textiel kunt toepassen in de inrichting en styling van je eigen huis? Als onafhankelijk stylist en interieurontwerper help ik je graag met interieuradvies op maat. Hiermee kunnen we stap voor stap je droominterieur realiseren. We kunnen daarnaast ook een persoonlijke en stijlvolle textiel selectie maken uit o.a.:
- Dekens
- Gordijnen
- Kussens
- Meubelbekleding
- Plaids
- Tapijten
- Vloerkleden
Creëer meer sfeer, warmte en eenheid in je huis. Vraag direct een offerte aan voor een persoonlijk, onafhankelijk en professioneel STIJLIDEE Interieuradvies over indeling, kleur en styling via >> Contact
Fotografie en Tekst Credits: STIJLIDEE | Winnie Helmes-Ham