Enige tijd geleden mocht ik Kleuradvies en Projectadvies geven aan Basisschool SBO De Akker in Werkendam.

Kleuradvies voor een basisschool

Het kleuradvies bestond uit advies over kleurcombinaties voor vloeren, muren, deuren en kozijnen. Op de vloeren zijn lichte tinten warmwit en groen gecombineerd voor een rustige en lichte basis. Op de muren werden de kleuren geel, wit en aquablauw gecombineerd voor een vrolijke en speelse sfeer. De deuren werden in donkerblauw geschilderd voor een helder contrast. In de klaslokalen zijn de tafels en stoelen uitgevoerd in licht hout.

Het STIJLIDEE Kleuradvies betrof de volgende ruimtes:

Entree

Atrium

Gang

Klaslokalen

Kinderdagverblijf

BSO Ruimtes

Kleuradvies en Projectadvies voor een basisschool in Werkendam | STIJLIDEE Interieuradvies, Kleuradvies en Styling
Kleuradvies en Projectadvies voor een basisschool in Werkendam | STIJLIDEE Interieuradvies, Kleuradvies en Styling

Projectadvies over akoestiek

In het projectadvies werd advies gegeven over het verbeteren van de akoestiek met geluiddempende wandpanelen. Ook zijn er gordijnen geadviseerd om het geluid te dempen. Dit was vooral nodig voor de BSO ruimtes van de school en flexruimtes waar kinderen zelfstandig kunnen werken.

Tarkett kleurenstudie

Wil je meer weten over kleurgebruik voor scholen? Graag wijs ik je op dit interessante artikel over de invloed van kleur via het InterieurJournaal:

Uit een recente kleurenstudie, uitgevoerd door vloerenfabrikant Tarkett, blijkt dat kleurgebruik in het interieur van scholen van invloed is op de mentale toestand, het geheugen en de prestaties van leerlingen. ‘Tijdens de ontwerpfase van het interieur is het van belang er rekening mee te houden dat de perceptie van kleur varieert voor elk individu en in elke levensfase. Om ruimtes voor elk onderwijsniveau en bijbehorende leeromgevingen optimaal in te richten,’ zo deelt Tarkett in deze studie inzichten op het gebied van kleurgebruik.

Kleur laten aansluiten bij ontwikkeling

‘Kleur heeft invloed op onze mentale toestand, geheugen en prestaties. Elke omgeving is, net als elk individu, uniek en kan verschillende kleurbehoeften uitdrukken. Kinderen en jongere mensen hebben behoefte aan direct contact met kleur, maar de gevoeligheid voor kleur is niet voor iedereen hetzelfde. Kleur beïnvloedt psychomotorische vaardigheden, persoonlijke ontwikkeling en ruimtelijke waarneming,’ zo meldt de vloerenfabrikant.

Om kleur op een doordachte en functionele manier te benaderen, werkte Tarkett samen met kleurexperts uit verschillende landen. Samen hebben zij kleurpaletten ontwikkeld die geschikt zijn voor alle leeftijdsgroepen in primair, voortgezet en hoger onderwijs. Elk pallet bevat negen kleuren. Hierbij is ondermeer gekeken naar de specifieke behoeften van introverte en extraverte leerlingen. De kleurpaletten zijn afgestemd op de functies van verschillende ruimtes, van kalmerend tot stimulerend.

Advies voor kleurgebruik

De kleurenstudie biedt inzicht, inspiratie en praktische handvatten voor het maken van onderbouwde kleurkeuzes binnen scholen. Het onderzoek identificeerde vier belangrijke emoties die door kleur worden uitgedrukt: ‘Puur & Natuurlijk’, ‘Fris & Optimistisch’, ‘Koel & Rustgevend’ en ‘Warm & Uitnodigend’. Deze vier emoties vormen de basis voor het ontwerpen van vloer- en wandbekleding en zijn daarmee een fundament bij het selecteren van kleuren en het uitwerken van kleuradviezen:

Kleuradvies en Projectadvies voor een basisschool in Werkendam | STIJLIDEE Interieuradvies, Kleuradvies en Styling

Bekijk hier het resultaat na Kleuradvies en Projectadvies voor een basisschool in Werkendam:

1 – Pure & Natural: grijze, aard-achtige en bruine tonen. Minimaliseert stress en vermindert angst. Grijstinten en andere aardse kleuren kunnen mensen geruststellen en hen een beschermd gevoel geven.

2 – Fresh & Optimistic: groene en gele tonen. Simuleert optimisme en bevordert rust. Groene en gele tinten hebben een positieve invloed op concentratie en leervermogen.

3 – Cool & Calming: blauwe en paarse tonen. Straalt frisheid en kalmte uit. Deze kleuren hebben een rustgevend effect dat de bloeddruk verlaagt, stress minimaliseert en vertrouwen ontwikkelt.

4 – Warm & Inviting: oranje en rode tonen. Straalt kracht, warmte en karakter uit. De psychologische impact van deze kleuren stimuleert zelfverzekerdheid en zelfvertrouwen, en heeft een positief effect op passiviteit en lusteloosheid.

Meer inspiratie opdoen? Ga naar STIJLIDEE’s Pinterest Board:

Creëer meer sfeer, warmte en eenheid in je huis. Vraag direct een offerte aan voor een persoonlijk, onafhankelijk en professioneel STIJLIDEE Interieuradvies over indeling, kleur en styling

Kleuradvies, Projectadvies, Fotografie en Tekst Credits: STIJLIDEE | Winnie Helmes-Ham | Tekst Credits Tarkett Kleurenstudie via Tarkett en Het Interieurjournaal

Kleuradvies en Projectadvies voor een basisschool in Werkendam | STIJLIDEE Interieuradvies, Kleuradvies en Styling

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.