Kun je wel wat hulp gebruiken bij het bepalen van een Stappenplan Interieurstyling? Als professioneel en onafhankelijk stylist en interieurontwerper help ik je graag met handige stylingtips.

Heb je moeite met het bepalen van de juiste volgorde voor het (her)inrichten en (opnieuw) stylen van van je (nieuwe) interieur? Met mijn bedrijf STIJLIDEE geef ik vanuit de regio Utrecht interieuradvies bij je thuis. Door het STIJLIDEE Stappenplan Interieurstyling te volgen kun je stap voor stap toewerken naar een persoonlijk en sfeervol interieur.

STIJLIDEE Stappenplan Interieurstyling
Interieuradvies in Utrecht | Stylist en Interieurontwerper Winnie Helmes-Ham | STIJLIDEE Interieuradvies en Styling | Fotografie: STIJLIDEE

Stap 1 – Kies je Vloer

Bekijk per ruimte welke vloer je wilt gaan gebruiken. Let daarbij niet alleen op kleur en uitvoering maar ook op functie en stel jezelf onderstaande vragen. Vervolgens kun je je favoriete vloer beter gaan kiezen.

 • Wordt er water in de ruimte gebruikt?
 • Wordt de ruimte intensief belopen?
 • Moet de vloer geluiddempend zijn?
 • Wordt de ruimte gebruikt door kinderen en/of honden en katten?
 • Moet de vloer Cradle to Cradle en duurzaam zijn geproduceerd?

Heb je een gezin met kleine kinderen kies dan geen tapijt onder de eettafel. Heb je huisdieren neem dan liever geen glad parket. Heb je de keus voor het materiaal gemaakt, kies dan de kleur. Dit is afhankelijk van je woonstijl. Kies je liever voor lichte of donkere kleuren?  Kies de vloer in een goede kwaliteit. Vloer en wanden bepalen voor een groot deel de sfeer van de ruimte.

Stap 2 – Kies je Muur

Muren vormen de achtergrond voor de rest van de inrichting. Wanden zijn belangrijk voor de sfeer en stijl van de kamer. Zo kun je muren behandelen met leemstuc, kalkstuc, tadelakt, behangen of schilderen met (extra) matte muurverf (met poedereffect), glansverf, magneetverf, schrobvaste muurverf (handig voor in de hal en achter de keukenwand), schoolbordverf of metallic muurverf. Met je muur maak je je interieur persoonlijk, warm en sfeervol. Bovendien kun je kiezen voor een extra ruimtelijk effect zoals meer diepte, hoogte, breedte, warmte, sfeer of extra lichtreflectie. Met kleur kun je accentueren of camoufleren. Bepaal wat je  doel is met je muur voordat je de kleur van je muren kiest. Zorg dat de kamer niet te donker wordt en houdt in gedachten als je al meubels hebt die je gaat gebruiken.

Stap 3 – Kies je Meubelen

Kies meubelen die bij jezelf en bij je nieuwe ruimte passen. Hiervoor biedt de gewenste indeling en een lijst met meubelen die je wilt toepassen veel overzicht. Wil je misschien de open haard combineren met een televisiewand? Of de kinderhoek met de keuken? Of toch maar een gezellige xxl boekenkast op maat combineren met het eetgedeelte? Niets is te gek, als het maar bij je past! Ook hiervoor kun je jezelf weer enkele vragen stellen:

 • Wie gaat de ruimte gebruiken?
 • Wat is de functie van de ruimte?
 • Hoe regelmatig wordt de ruimte gebruikt?
 • Hoe is de lichtval m.b.t. eventuele verkleuringen door de zon?
 • Is er opbergruimte nodig? Of een extra werkplek?
 • Bij welke kleuren en stijlen voel je je het meeste thuis?
 • Worden de meubelen gebruikt door kinderen en/of honden en katten?
 • Moeten de meubelen Cradle to Cradle en duurzaam zijn geproduceerd?

Houdt de grote meubelen neutraal zoals bank, eettafel en boekenkast. Kies voor kleur in de kleinere meubelen zoals eetkamerstoelen, faueteuils, hockers en kleinere opbergkasten.

Stap 4 – Kies je Gordijnen en Raambekleding

Gordijnen en raambekleding zijn zowel decoratief als functioneel. Nederland is het enige land in Europa waar de gordijnen niet standaard worden gevoerd. Gevoerde gordijnen besparen enorm veel energie, ze isoleren veel beter. Stel jezelf de volgende vragen:

 • Waar wil je wel/geen privacy?
 • Moeten de gordijnen verduisterend of lichtdoorlatend zijn?
 • Wil je de ruimte zo licht mogelijk houden?
 • Heb je vrij uitzicht dat zichtbaar moet blijven?
 • Moeten gordijnen functioneel zijn in het gebruik?
 • Vind je functionele gordijnen belangrijk?

Maak dan je keuze voor stof, hout, aluminium of kunststof materialen. De keuze in kleur en patroon is enorm. Kies liever geen grote en sterk contrasterende dessins, deze kunnen snel gaan vervelen. Zeker als je veel of grote ramen hebt.

Stap 5 – Kies je Verlichting

Met de juiste verlichting komt een goed interieur pas helemaal tot zijn recht. Verlichting kan functioneel, decoratief of juist algemeen zijn. Een verkeerde keuze in verlichting geeft het interieur onvoldoende sfeer. De hoeveelheid licht is afhankelijk van de omgeving. Naast de kleuren van de muren zijn lichtval, aantal en grootte van de raampartijen, vloer en materiaalkeuze van de meubelen mede bepalend. Licht moet ook aangepast worden aan de activiteiten die in die ruimte zullen plaatsvinden.

Stap 6 – Kies je Kunst en Wanddecoratie

Met kunst en wanddecoratie kun je iets persoonlijks toevoegen aan je interieur. Kunst kan worden ingelijst maar is ook mooi op een simpel canvas doek. Denk ook eens aan het inlijsten van leuke kindertekeningen en favoriete vakantiefoto’s of familiefoto’s binnen een bijzondere compositie. Kunst kan ook een bijzondere tak zijn, gevonden op het strand of in het bos, zodat het iets persoonlijke wordt. Het is meer iets waar je tegen aan loopt en denkt: Ja, dat is het, dan dat je echt naar iets op zoek gaat.

Stap 7 – Kies je Woonaccessoires

Woonaccessoires geven een persoonlijke sfeer aan je interieur. Wissel je accessoires eens mee met de seizoenen door in de zomer te kiezen voor de wat koelere kleuren en in de winter voor juist de wat warmere kleuren. Dit kan eenvoudig worden gerealiseerd met een setje kussens voor op de bank, een dienblad met gekleurde kaarsen, mooie vazen of plantenpotten op de vensterbanken. Belangrijk is compositie en het rangschikken van kleur, vorm en evenwicht waardoor er een sfeerbeeld ontstaat. Zonder accessoires zal je huis leeg en koud aandoen.

Stap 8 – Kies je Bloemen, Planten en Groen

Planten en bloemen geven je huis meer ‘leven’. Van groen in je interieur wordt je interieur gezonder. Planten filteren de lucht en zetten schadelijke fijnstoffen om in goede stoffen. Bovendien voel je 30% minder stress waardoor je je beter kunt ontspannen. Pas je planten en bloemen aan bij je gekozen woonstijl. Heb je liever planten in moderne, klassieke, vintage, landelijke of romantische stijl?

Styling Tips door STIJLIDEE Interieuradvies, Kleuradvies en Styling | Stylist en Interieurontwerper Winnie Helmes-Ham uit Utrecht | www.stijlidee.nl

Meer inspiratie op STIJLIDEE’s Pinterest Board:

Creëer meer sfeer, warmte en eenheid in je huis. Vraag direct een offerte aan voor een persoonlijk, onafhankelijk en professioneel STIJLIDEE Interieuradvies over indeling, kleur en styling via >> Contact

Interieuradvies, Kleuradvies, Styling, Fotografie en Tekst Credits: STIJLIDEE | Winnie Helmes-Ham

4 Replies to “STIJLIDEE Stappenplan Interieurstyling”

 1. Hoi Winnie,

  Wat leuk dat je ons huis nog steeds gebruikt voor de foto, we zijn elke dag enorm blij met het interieur.
  De bank is vervangen door een leer exemplaar, wel dezelfde kleur! Het is nu enorm strak, en helemaal naar ons zin.
  Het gebruik van woon accessoires is nog moeilijk, gelukkig is er een winkel met spullen van PTMD bij ons in de buurt.

  Winnie,

  Succes in je werk en tot de volgende keer,
  Groeten van Wim en Jolanda de Kleer

 2. Hoi Wim en Jolanda,

  Wat fijn dat jullie nog steeds zo blij zijn met jullie nieuwe interieur na mijn interieuradvies. Erg leuk om te horen dat alles nu helemaal naar jullie zin is. PTMD heeft inderdaad leuke woonaccessoires, ze hebben nu ook een shop in shop ingericht bij de Intratuin in Utrecht, daar ga ik vaak even langs! Tot snel!

 3. Hallo Winnie,

  Ivm een verhuizing zocht ik naar een grijs tint waar ook blauw in zit, dit omdat we bruin en grijze meubels/accessoires hebben.
  Maar toen zag ik deze muur…… Ik vind hem geweldig!
  maar nu mijn vraag; welke kleur heeft u daar gebruikt?

  Gr Henriette

 4. Hallo Henriette, Bedoel je die blauwgroene petrol kleur? Volgens mij is dat de kleur Variant van Histor geweest. Om een goede kleur voor je interieur te kiezen is het vooral belangrijk goed te kijken naar lichtval en omgeving. De kleur kan heel anders uitpakken met andere meubelen, vloer en lichtval. Wellicht kun je een kleuradvies op maat overwegen? Ik help je graag! Groetjes, Winnie

Geef een reactie