Het is een goed idee om voordat je start met een verbouwing of renovatie een stappenplan te maken. Vaak wordt mij gevraagd in welke fase ik als interieurontwerper en stylist van betekenis kan zijn.

Bij voorkeur denk ik vanaf de beginfase met je mee zodat we alle opties goed naast elkaar kunnen leggen en mee kunnen nemen in het stappenplan. Zo kunnen we samen al sparren over je wensen en de mogelijkheden qua indeling en inrichting om je droominterieur te realiseren. Voorkom rigoreuze wijzigingen tijdens je verbouwing of renovatie. Als je halverwege het traject nog dingen wilt veranderen dan is er een grote kans dat hier door een architect of aannemer onnodig extra kosten over worden berekend en dat zou zonde zijn. Bovendien neemt dit extra tijd in beslag.

De laatste paar jaar zijn mensen zich er steeds meer van bewust dat het prettig is om in een fijn ingericht huis te leven. Door de pandemie en het feit dat mensen steeds vaker vanuit huis werken is er steeds meer vraag ontstaan naar bouwmaterialen en meubelen. Hierdoor is het aanbod uitgebreid en zijn veel prijzen gestegen. Het inplannen van werkzaamheden door bedrijven om je verbouwing of renovatie te realiseren is iets om tijdig rekening mee te houden.

STIJLIDEE Stappenplan verbouwing of renovatie van je droominterieur:

  • 1. Plan vooruit en bedenk welk interieurproject je de komende periode prioriteit wilt geven: Gaat het om de uitbouw of aanbouw van je woonkamer en keuken, de verbouwing van je zolder met slaapkamer en badkamer of het verbouwen van je garage tot werkkamer of speelkamer?
  • 2. Accepteer dat een verbouwing of renovatie wel eens langer kan duren dan je in eerste instantie in gedachten had. Zo heb je misschien bij een grote verbouwing of renovatie te maken met werkschema’s van diverse vakmensen die op elkaar aan moeten sluiten zoals een architect, aannemer en installateur. Maar ook een meubelmaker, timmerman, loodgieter, electricien, tegelzetter, schilder, stukadoor en vloerenlegger zullen misschien moeten worden ingepland.
  • 3. Houdt rekening met levertijden: Vaak duurt het vele maanden voordat alle benodigde onderdelen voor de verbouwing of renovatie geleverd kunnen worden. Het is daarom slim om een duidelijke datum te communiceren wanneer wat kan worden geleverd.
  • 4. Gebruik de tussenliggende tijd: Selecteer bewust welke bedrijven je verbouwing of renovatie mogen uitvoeren. Vergelijk diverse offertes en selecteer de mensen en bedrijven waar je een goede match mee hebt. Check hun websites, reviews en projecten. Kijk eens op de site voor architecten via het Architecten Register, of voor aannemers aangesloten bij Bouwgarant, SWK of Woningborg, stukadoors aangesloten bij de NOA en schilders via Sigma. Ben je op zoek naar interieuradvies, kleuradvies en hulp bij indeling, inrichting en styling? Als interieurontwerper en stylist help ik je graag! Bekijk hier de projecten van STIJLIDEE
  • 5. Bepaal je budget: Bepaal vooraf hoeveel geld je uit wilt geven aan de totale verbouwing of renovatie. Vergeet naast de bouwkosten niet om ook de eventuele extra kosten voor nieuwe vloeren, wanden, meubelen, verlichting, accessoires, gordijnen, planten en kunst mee te nemen in je budget. Het is fijn om een beetje extra ruimte te hebben bij onvoorziene omstandigheden dus budgetteer niet te krap en laat zo’n 10 tot 15% extra ruimte vrij. 
  • 6. Wees flexibel: Vaak gaat niet alles volledig volgens plan. Is iets niet of niet op tijd leverbaar kies dan een alternatief zoals een ander materiaal, product of leverancier. Zo kun je toch dicht bij je budget en de planning blijven.
  • 7. Stem je keuzes af op het oorspronkelijke plan en focus op het gewenste eindresultaat. Zo kan je droominterieur zo goed mogelijk worden gerealiseerd. Heb je nog twijfels over de verschillende mogelijkheden? Als interieurontwerper en stylist help ik je graag. Laten we samen nog voor de aanvang van de verbouwing of renovatie van je droominterieur sparren en de beste mogelijkheden qua indeling, kleur en styling eens naast elkaar leggen waardoor je een betere keus kunt maken.

Bekijk hieronder enkele STIJLIDEE materiaalcollages met een selectie van diverse stalen en materialen die STIJLIDEE gebruikt tijdens een interieuradvies op maat. Dit zijn stalen van o.a. verf, behang, meubelen, stoffering, vloeren, werkbladen, vloerkleden en gordijnen.

STIJLIDEE Interieuradvies, Kleuradvies en Styling | Moodboard Kleur en Materiaalplan Blauw met Hout
STIJLIDEE Interieuradvies, Kleuradvies en Styling | Moodboard Kleur en Materiaalplan Groen met Hout
STIJLIDEE Interieuradvies, Kleuradvies en Styling | Moodboard Kleur en Materiaalplan Roze met Hout

STIJLIDEE Materiaalcollages | STIJLIDEE Interieuradvies, Kleuradvies en Styling

Meer inspiratie op STIJLIDEE’s Pinterest Board:

Creëer meer sfeer, warmte en eenheid in huis. Vraag vrijblijvend een offerte aan via >> Contact

Interieuradvies, Kleuradvies, Styling, Fotografie en Tekst Credits: STIJLIDEE | Winnie Helmes-Ham

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.