Een haard of kachel in je huis of tuin zorgt voor veel extra warmte en gezelligheid en is bovendien een mooie toevoeging in je interieur. Er zijn verschillende soorten haarden en kachels verkrijgbaar en ieder type heeft weer een ander voordeel.

Eerder schreef ik over haarden en kachels in het blog TOP 7 De grootste fouten bij het kiezen van een open haard, gashaard of kachel

Vorige week bezocht ik de showroom van Van Manen Haarden en Kachels in Barneveld. Omdat mijn opdrachtgevers tijdens een interieuradvies aan huis vaak vragen hebben over de mogelijkheden en toepassingen van haarden en kachels vind ik het belangrijk om goed op de hoogte te blijven van de nieuwste innovaties, modellen en technieken. Tijdens mijn showroombezoek werd ik door de specialisten van Van Manen goed op de hoogte gesteld van de nieuwste en meest duurzame innovaties binnen de keus in haarden en kachels.

In dit blog laat ik je graag kennismaken met de top 3 van de nieuwste en meest duurzame opties haarden en kachels.

Hologram Haarden en Kachels

Duurzame hologram haarden maken gebruik van een innovatie technologie. Ze wekken de illusie van een echt haardvuur, zonder dat er echt brandend hout voor nodig is. Deze haarden gebruiken LED verlichting en een projectie om een realistisch en sfeervol vlammenspel te creëren. Dit is duurzaam omdat er geen rook of as vrijkomt en er ook geen hout voor nodig is. Bovendien zijn hologram haarden heel makkelijk te installeren. Ze kunnen naar wens  worden ingebouwd of geplaatst.

STIJLIDEE TOP 3 Duurzame Haarden en Kachels | Fotografie: STIJLIDEE Interieuradvies, Kleuradvies en Styling
STIJLIDEE TOP 3 Duurzame Haarden en Kachels | Fotografie: STIJLIDEE Interieuradvies, Kleuradvies en Styling

Waterdamp Haarden Haarden en Kachels

In een haard met waterdamp wordt een een realistisch vlammenspel gecreëerd met behulp van waterdamp. Dit maakt het een milieuvriendelijke optie, omdat er geen uitstoot van schadelijke stoffen is en er geen hout of gas nodig is. Deze haarden zijn veilig en gemakkelijk in het gebruik.

Elektrische haarden en kachels

Elektrische haarden en kachels zijn een populair alternatief voor traditionele open haarden. Ze hebben een realistisch vlammenspel dat kan worden aangepast in helderheid en kleur en zijn verkrijgbaar in verschillende stijlen en afmetingen. Elektrische haarden en kachels hebben geen brandstof nodig, waardoor er geen as of roet wordt geproduceerd en er geen schoorsteen nodig is.

Ze zijn over het algemeen gemakkelijk te installeren via je stopcontact. Bovendien zijn ze energiezuinig en verbruiken minder elektriciteit dan centrale verwarmingssystemen. Ze zijn veiliger dan open haarden omdat er geen echt vuur is en er geen rook of gas wordt uitgestoten.

Haarden met afstandsbediening

Elektrische haarden en kachels zijn eenvoudig te bedienen met een afstandsbediening of thermostaat en kunnen snel worden in- of uitgeschakeld. Ze zijn goedkoper dan traditionele open haarden en hebben geen onderhoudskosten. De nadelen zijn echter dat het vlammenspel niet zo realistisch als een echte open haard. Ze verwarmen de ruimte niet zo effectief als centrale verwarming of een traditionele open haard en ze kunnen een extra kostenpost betekenen op je elektriciteitsrekening. Sommige modellen kunnen storend geluid maken via het ventilatorsysteem ter verspreiding van warmte.

Bio-Ethanol Haarden en Kachels

Een haard op bio ethanol is ook een duurzame optie, omdat bio ethanol wordt gemaakt van hernieuwbare bronnen, zoals suikerriet, maïs en tarwe. Dit betekent dat er geen uitstoot van schadelijke stoffen is en dat er geen hout nodig is. Bovendien zijn deze haarden gemakkelijk te installeren en te gebruiken.

Naast bovenstaande top 3 van duurzame opties haarden en kachels zijn er ook andere mogelijkheden zoals:

Propaangas Haarden en Kachels

Bij een propaangas haard wordt veelal een losse tank in de haard geplaatst. Deze brandstof is schoner dan aardgas of steenkool. Bovendien is het een veilige optie, omdat het gas opgeslagen wordt in een losse tank. Zo is er geen risico op koolmonoxidevergiftiging. Deze haarden zijn bovendien gemakkelijk te gebruiken en kunnen naar eigen wens worden ingebouwd of geplaatst.

Traditionele Gashaarden, Houthaarden en Kachels 

De traditionele gashaarden, houthaarden en kachels hebben als groot voordeel dat ze je huis aangenaam verwarmen. Deze haarden leveren vaak een mooie vlammenspel op. Er zijn steeds meer opties om haarden veilig via een gesloten systeem te installeren waardoor as, fijnstof en dampen minder snel in de omgeving terechtkomen. Aanrader is om een houthaard altijd te stoken via de Zwitserse methode en met goed gedroogd hout. 

STIJLIDEE TOP 3 Duurzame Haarden en Kachels | Fotografie: STIJLIDEE Interieuradvies, Kleuradvies en Styling
STIJLIDEE TOP 3 Duurzame Haarden en Kachels | Fotografie: STIJLIDEE Interieuradvies, Kleuradvies en Styling

Ronde en ovale haarden

De huidige trend van organische en ronde vormen zien we ook terug in de vormgeving van haarden. Ronde en ovale haarden zien er minder strak uit en passen goed in de Scandinavische woonstijl. Door te kiezen voor een witte haard of kachel

Er zijn verschillende voordelen van het gebruik van de kleur wit voor een open haard of kachel:

  1. Frisse kleur: Wit is een heldere kleur die een gevoel van frisheid en lichtheid toe kan voegen aan je woonkamer
  2. Ruimtelijkheid: Wit kan ook helpen om een gevoel van ruimtelijkheid te creëren, omdat het het licht reflecteert en de ruimte helderder lijkt. Dit is vooral wenselijk in kleine ruimtes waar een open haard of kachel te opvallend kan lijken
  3. Complementair: Wit kan goed samengaan met andere kleuren en materialen in een ruimte. Het kan de kleur van muren, plafond of vloer benadrukken en de totale sfeer van de ruimte verbeteren.
  4. Gemakkelijk te onderhouden: Een open haard of kachel met een witte afwerking is gemakkelijker schoon te maken dan andere kleuren. Vuil en stof zijn vaak beter zichtbaar op donkere oppervlakken, terwijl witte oppervlakken gemakkelijker te reinigen zijn en minder snel vuil lijken.
  5. Tijdloos: Wit is een tijdloze kleur die in verschillende woonstijlen past, van modern tot landelijk. Een open haard of kachel in het wit kan daarom een langdurige en veelzijdige keuze zijn voor in je huis.

Bekijk hier mijn impressie van haarden en kachels bij Van Manen in Barneveld

Er zijn verschillende opties beschikbaar die allemaal hun eigen voordelen hebben. Het is daarom belangrijk om goed te onderzoeken welke optie het beste past bij jouw wensen en behoeften, zodat je kunt genieten van extra warmte en gezelligheid in je huis of tuin.Meer inspiratie nodig bij het kiezen van een open haard, gaskachel of houthaard? Bekijk hier STIJLIDEE’s Pinterest Board:

Heb je hulp nodig bij het opnieuw inrichten van je interieur en het indelen van een nieuwe open haard, gashaard of houtkachel? Ik help je graag met een interieuradvies op maat.

Denk ook eens aan de installatie van een haard of kachel in je tuin, keuken, badkamer, slaapkamer of werkkamer. Door mijn creatieve, functionele en stijlvolle ideeën kom ik graag tot oplossingen waar je zelf niet aan gedacht zou hebben.

Desgewenst kunnen we samen gaan shoppen in de showroom van de gewenste haarden en kachels leverancier om zo een goede keus te maken uit het aanbod, het ontwerp in detail uit te laten werken en de materialen te bekijken.

Fotografie en Tekst Credits: STIJLIDEE | Winnie Helmes-Ham

STIJLIDEE TOP 3 Duurzame Haarden en Kachels | Fotografie: STIJLIDEE Interieuradvies, Kleuradvies en Styling

Geef een reactie