Wil je graag een duurzaam interieur met de juiste bloemen en planten? Onderschat dan niet de effecten van groen op je gezondheid en humeur. Deze maand volgde ik enkele interessante lezingen over groen door tuinarchitecten. De informatie wil ik graag met je delen omdat  ik je als stylist en interieurontwerper graag wil helpen met het zoeken naar een juiste balans tussen mens, natuur en interieur. Door een goede balans voel je je veel beter want groen zorgt ervoor dat je interieur meer sfeer krijgt en draagt bij aan een gezondere leefomgeving. Groen zorgt voor geborgenheid, warmte en vrijheid. Dit heeft o.a. te maken met de rust die de mens voelt als ze in contact staat met de natuur. Planten reduceren je stressniveau met 30% en zorgen dat je je minder moe voelt. Bovendien filteren ze lucht zodat schadelijke fijnstoffen worden omgezet in goede stoffen.

Haal de zomer in huis met styling van … zomerbloemen(2) | STIJLIDEE Styling

Styling en Fotografie: STIJLIDEE | Winnie Helmes-Ham

Tijdens de lezing van tuinarchitect en tuinontwerper Eduard van Vliet hoorde ik de verrassende voordelen van een daktuin: hiermee kun je je huis beter isoleren: je dak zal in plaats van gemiddeld 60 graden volgens Van Vliet Daktuinen nog maar opwarmen tot zo’n 23 graden zodat het veel koeler in je huis zal zijn. Ook zorgt groen voor geluidsisolatie, klimaatbeheersing, een betere luchtvochtigheid en energiereductie. In een recent project waarin een ziekenhuis van een grasdak werd voorzien werd hierdoor een betere verkoeling gerealiseerd. Bovendien scheelt het 70% van de totale kosten voor de airco voorziening.

Architect Joost Valk presenteerde het duurzame kantoor, een nieuwe manier van werken. Wil je een minder hoog ziekteverzuim in je klaslokaal, ziekenhuis, bedrijf of kantoor? Ook daarin kan groen bijdragen. In een gezonde leeromgeving hoort naast groen een gezonde vloer. Het groene Cradle to Cradle bedrijf in tapijten en vloerbedekking Desso heeft met de nylon vloerbedekking Airmaster aangetoond dat hierdoor minder fijnstofdeeltjes in de lucht zweven waardoor er minder allergische reacties ontstaan. Prettig voordeel is de geluidsreductie bij een zachte vloer wat tot een betere concentratie lijdt. Door het plaatsen van TL verlichting in 5500 graden Kelvin i.p.v. de standaard 3000 graden Kelvin wordt het daglichtniveau beter benaderd waardoor medewerkers meer energie krijgen.

Volgens de lezing over Green Walls van groendecorateur Hans Millenaar worden verticale groenwanden steeds vaker toegepast als duurzame oplossing voor particulieren projecten maar ook voor bedrijven. Naast wandvullende systemen zoals de bestaande Modulogreen wand bestaan er nu ook groene roomdividers met vertikale groenvoorzieningen.

Zo is er de keuze uit een moswand, een moswand met bedrijfslogo of familienaam, een plantenwand en een wand met boomschors en mos. Dit systeem is qua afmeting en prijs vriendelijker voor de particuliere markt. (vanaf 40 x 40 cm) Als tegenhanger van of aanvulling op de plantenwanden zijn er nu ook moswanden ontwikkelt.  Hiermee zijn op maat gemaakte natuurlijke wanddecoraties en mobiele roomdeviders in eindeloos veel varianten mogelijk. Niet alleen met mos, maar ook met houtstronken en andere natuurlijke materialen. Deze nieuwe lijn past uitermate goed in deze tijd waarin duurzaam inrichten met natuurlijke materialen helemaal hot is!

Met de natuurlijke kleuren van bloemen en blad, in combinatie met plantenbakken die in alle kleuren te spuiten zijn, kun je eindeloos variëren. Ben je op zoek naar bijzondere en exclusieve plantenbakken? Bruinsma Hydrokultuur heeft exclusieve en ambachtelijke plantenbakken, ingelegd met o.a. eierschalen, schelpen, mozaïeksteentjes, bladgoud en –zilver, leer, slangenhuid of compleet gefabriceerd van rvs ringen.

Het stylen met bloemen en planten wordt vaak nog vergeten of overgeslagen bij het inrichten van het interieur. Men weet niet altijd welk groen het beste toegepast kan worden om het kwalitatief goed te houden. Invloeden van licht, lucht en water zijn van groot belang. Graag help ik je met het stylen van bloemen en planten zodat je interieur duurzaam en gezond wordt. Desgewenst help ik je mee als personal shopper en kopen we samen de mooiste bloemen, planten en potten die het beste passen bij je persoonlijke voorkeur en woonstijl. Doordat ik rechtstreeks samenwerk met woonwinkels, groothandels en inkoopcentra kan dit je bovendien veel tijd en geld besparen.

Meer inspiratie nodig voor de inrichting en styling van je huis en tuin met bloemen en planten? Ga naar STIJLIDEE’s Pinterest Board:

Creëer meer sfeer, warmte en eenheid in je huis. Vraag direct een offerte aan voor een persoonlijk, onafhankelijk en professioneel STIJLIDEE Interieuradvies over indeling, kleur en styling via >> Contact

Fotografie en Tekst Credits: STIJLIDEE | Winnie Helmes-Ham

3 Replies to “Styling met Bloemen en Planten”

  1. Mooi artikel over mos- plant- en houtwanden: hoe je de natuur in huis haalt! Bedankt voor de tip!

Geef een reactie