In dit blog wil ik je met stylingtips inspireren en begeleiden bij het decoreren van een persoonlijke wandcollage met fotolijsten en kunst

Aanleiding hiervoor is dat ik zelf aan de slag ging in mijn woonkamer met de styling van mijn favoriete schilderijen, kunstposters en kunstkaarten boven de bank door middel van een persoonlijke wandcollage.

Tijdens mijn werkzaamheden als stylist en interieurontwerper kom ik vaak bij mensen thuis en zie ik regelmatig lege muren. Mensen twijfelen vaak en weten niet goed wat ze op de muur moeten hangen omdat er teveel keus is en ze door al het aanbod van kunst en wanddecoratie door de bomen het bos niet meer zien. Graag help ik je met het nemen van beslissingen waardoor we samen een optimale keus kunnen maken om je wanden te decoreren.

De eerste stap is het bepalen van de plaats van de wandcollage: bij voorkeur op een muur waar je collage de aandacht zal krijgen die het verdient zoals boven je bank, bed of eettafel. Een lege muur is een perfecte plaats om een mooie wandcollage te creëren die je persoonlijkheid weerspiegelt en je woonruimte opvrolijkt. In dit blog zal ik je uitleg geven over het gebruik van wissellijsten, het mixen van verschillende kunstwerken en foto’s. Ook geef ik je tips over het samenstellen van een perfecte compositie waar je elke dag van kunt genieten.

Wissellijsten: veelzijdige keuzes

Een van de beste manieren om je kunstwerken en foto’s in je interieur te stylen, is met behulp van wissellijsten. Wissellijsten maken het makkelijk om kunstwerken te verwisselen en aan te passen aan je stemming, seizoen of nieuwe vondsten. Ze zijn beschikbaar in verschillende stijlen, kleuren en materialen, waardoor je de perfecte lijst kunt kiezen die bij je interieur past. Dit maakt het ook eenvoudig om een samenhangend geheel te creëren, zelfs als je verschillende soorten kunst combineert.

Stylingtips voor een persoonlijke wandcollage | STIJLIDEE Interieuradvies, Kleuradvies en Styling
Stylingtips voor een persoonlijke wandcollage | STIJLIDEE Interieuradvies, Kleuradvies en Styling

Mixen van kunst en foto’s: de persoonlijke touch

Een wandcollage biedt een geweldige kans om verschillende soorten kunst en foto’s te mixen. Overweeg het combineren van kunstkaarten, schilderijen, persoonlijke familiefoto’s en inspirerende kunstwerken. Door een persoonlijk accent toe te voegen wordt je ruimte uniek en weerspiegelt het je stijl en herinneringen.

Creëer een prachtige collage: stap voor stap

Hier is een stapsgewijze handleiding om een prachtige wandcollage te creëren:

 1. Verzamel je kunstwerken en foto’s: Kies een mix van kunstwerken, kunstkaarten, persoonlijke foto’s en andere decoratieve elementen die je wilt gebruiken.
 2. Bepaal de grootte en positie: Leg de kunstwerken en foto’s op de grond en experimenteer met de rangschikking totdat je een lay-out vindt die je bevalt. Houd rekening met de grootte, vorm en kleuren van elk onderdeel.
 3. Kies je fotolijsten: Selecteer wissellijsten die bij je kunstwerken passen en die visueel samenhangen. Dit zorgt voor een georganiseerde en stijlvolle uitstraling.
 4. Begin met ophangen: Begin met het ophangen van de grootste stukken in het midden en werk geleidelijk naar buiten toe. Dit zorgt voor balans en een centraal punt in je collage.
 5. Varieer de hoogtes: Hang kunstwerken op verschillende hoogtes op om visuele interesse te creëren. Dit voorkomt dat je collage er te geordend uitziet.
 6. Voeg verschillende materialen en texturen toe: Overweeg het toevoegen van spiegels, kunst met een glanzend detail zoals met goudverf, spiegelend glas en decoratieve objecten om diepte en textuur aan je collage toe te voegen.
 7. Stap terug en beoordeel: Bekijk je collage van minimaal 3 tot 5 stappen afstand en pas indien nodig aan. Zorg ervoor dat de compositie in evenwicht is en visueel aantrekkelijk.

Een harmonieuze compositie: waar je op moet letten

Bij het samenstellen van je collage is het belangrijk om enkele compositieprincipes in gedachten te houden:

 • Balans: Zorg voor een visueel evenwicht door zowel qua grootte als qua kleur af te wisselen aan beide zijden van het midden.
 • Focuspunt: Kies een centraal punt, zoals het grootste kunstwerk, waar de aandacht naartoe wordt getrokken.
 • Kleuren en thema’s: Kies kleuren die harmoniëren met je interieur en overweeg een overkoepelend thema dat de kunstwerken en foto’s verbindt. Zo koos ik zelf voor het thema bomen: bos en natuur in combinatie met ronde vormen: maan, zon en de combinatie met kunstkaarten van impressionistische kunstenaars.
 • Ruimtelijke ordening: Creëer visuele diepte door kunstwerken op verschillende hoogtes op te hangen en rekening te houden met lege ruimtes tussen de stukken.
 • Afmetingen: Combineer kunstwerken van verschillende groottes om visuele interesse te wekken en een dynamisch effect te bereiken.
Stylingtips voor een persoonlijke wandcollage | STIJLIDEE Interieuradvies, Kleuradvies en Styling
Stylingtips voor een persoonlijke wandcollage | STIJLIDEE Interieuradvies, Kleuradvies en Styling

Met deze tips kun je een wandcollage creëren die zowel persoonlijk als stijlvol is. Hiervoor zijn geen strenge regels dus laat je creativiteit de vrije loop. Het belangrijkste is dat je er zelf blij van wordt! Geniet van het proces van het maken van een unieke en persoonlijke wandcollage in je huis!

Meer inspiratie over Interieur Styling nodig? Kijk dan eens op STIJLIDEE’s Pinterest Bord:

Creëer meer sfeer, warmte en eenheid in je huis. Vraag direct een offerte aan voor een persoonlijk, onafhankelijk en professioneel STIJLIDEE Interieuradvies over indeling, kleur en styling

Styling, Fotografie en Tekst Credits: STIJLIDEE | Winnie Helmes-Ham

Geef een reactie