Vorige maand volgde ik de presentatie Trends Bloemen en Planten door Aafje Nijman. Ze sprak tijdens een presentatie op het Groen Event namens Bloemenbureau Holland.

De trends zijn uitgebracht door Mooi wat bloemen doen en Mooi wat planten doen. In de trends worden maatschappelijke thema’s omgezet in consumentenbehoeftes op het gebied van bloemen en planten en de toepassing hiervan in het interieur. We zien welke kleuren, materialen en producten per trend zo optimaal mogelijk gecombineerd kunnen worden.

De trends zijn verdeeld in 4 groepen:

  1. Meaningful Earth
  2. Viva la Vida
  3. Gentle Paradox
  4. Playful Construction
Trends Bloemen en Planten | Bloemenbureau Holland
Fotografie: Bloemenbureau Holland

Meaningful Earth

We zijn bezorgd over disbalans in de maatschappij. Op sociaal vlak en op het gebied van het klimaat. Biodiversiteit en circulariteit zijn essentieel voor een gezonde leefomgeving. Meaningful Earth draait om onze aarde; als een symbool voor vruchtbaarheid en als een verbinding met onze geschiedenis.

Meaningful Earth in het interieur
Met de nadruk op de aarde, zien we een ‘oer’-interieur vol ruwe, stoere materialen. Denk daarbij aan aardlagen, verschillende kleuren zand, mineralen en stenen. Ook kruiken en beelden zien we terug, zij leggen de link met de roots van onze cultuur. Diverse materialen vormen een contrast, waarbij vormen grillig en ruw zijn. Bloemarrangementen hebben een rommelige en robuuste uitstraling. Bij planten zien we veel bolproducten, die goed zichtbaar zijn. Bijvoorbeeld geplaatst in een glazen bak vol verschillende gekleurde zandlagen, zodat de aarde goed zichtbaar is.

Meaningful Earth in de buitenruimte
Ook de tuin, of het balkon, ziet er natuurlijk en bijna ongecultiveerd uit binnen deze trend. Objecten zijn grof en onregelmatig van vorm, zoals grillige boomstammen en grove blokken steen. De borders zijn niet aangeharkt maar lijken spontaan te zijn ontstaan, waarbij graspollen, planten en bloemen elkaar speels afwisselen.

Productingrediënten van de trend
De vormen zijn ruw, grof en onregelmatig en hebben een oer-uitstraling. Ook de dessins zijn natuurlijk, zoals vlekpatronen, fossielafdrukken en strepen die doen denken aan aardlagen. De gebruikte materialen zijn natuurlijk en grof en zijn vaak milieuvriendelijk gemaakt of van gerecyclede materialen. Denk aan steen, mineralen, keramiek, kokos, jute, katoen, geperst gerecycled leer, klei, leem en onregelmatig glas.

Kleurenpalet Meaningful Earth
Bruintinten spelen de hoofdrol in de accessoires. In de bloemen en planten zien we lichtgeel en zalmtinten die mooi combineren met donker- en grijsgroen.

Kernwaarden Meaningful Earth
Natuurlijk, mystiek, aards, authentiek, historisch, archeologisch, verwildering en milieubewustzijn.

Trends Bloemen en Planten | Bloemenbureau Holland
Fotografie: Bloemenbureau Holland
Trends Bloemen en Planten | Bloemenbureau Holland
Fotografie: Bloemenbureau Holland
Trends Bloemen en Planten | Bloemenbureau Holland
Fotografie: Bloemenbureau Holland
Trends Bloemen en Planten | Bloemenbureau Holland
Fotografie: Bloemenbureau Holland

Viva la Vida

Er is veel aan de hand in de wereld. Ga negatieve gedachten uit de weg door het leven te vieren. Viva La Vida maakt je positief, vrolijk, uitbundig, vol passie, kleur en expressiviteit.

Viva La Vida in het interieur
Het is alsof het interieur balanceert op de zomerse grenzen van Zuid-Europa en Midden-Amerika. Vergeet minimalisme en dompel je huis onder in dessins, smeedijzer, mozaïek, gekleurde tegels, kwastjes, franjes en ruches. Bij bloemarrangementen is kleur het toverwoord. Het liefst uitbundig en feestelijk, in combinatie met volle bloemvormen. Of het nu gaat om volumineuze, volle boeketten of één opvallende bloem: het zijn grote blikvangers. Ook bloeiende kamerplanten zijn meer dan welkom in deze trend.

Viva La Vida in de buitenruimte
Viva La Vida, dat betekent ook een feestelijke tuin vol tropische planten in vrolijke tinten. Zuidelijk aandoende patio’s spreken tot de verbeelding en opengewerkt decoratief smeedijzer maakt een comeback. Vrolijke kleuren vormen een duo met romantiek. Hoe? Door decoratieve elementen in de tuin te verwerken, kleine hoekjes te creëren en weelderig bloeiende clematis, kamperfoelie, roos en bougainvillea te planten. Verwelkom passie, romantiek en feestelijke sferen in de tuin of op het balkon.

Productingrediënten van de trend
De vormen zijn over het algemeen rustig, waarbij het opvallende materiaal de objecten de bijzonder decoratieve uitstraling geeft. Franjes en kwasten maken het soms af. Natuurlijke materialen worden toegepast zodat ze een decoratieve uitstraling krijgen. Zo zien we decoratieve tegels, mozaïek, gekleurd en gevlochten riet en raffia, textiel met rafels, ruches en franjes, gepigmenteerd hout en smeedijzer met patronen. De gebruikte dessins zijn kleurrijk en heel divers, van klassiek tot modern. Spanje en Mexico zijn inspiratiebronnen.

Kleurenpalet Viva La Vida
Bij een trend als deze hoort een warm en uitbundig kleurenpalet. We zien roze, rood, magenta, oranje en felgeel. Dit zijn de tinten die terug kunnen komen in bloemen, planten en accessoires. De accentkleuren uit het palet zijn zwart, marsala-bruin en fel-mintgroen. Tinten die zowel toepasbaar zijn voor accessoires als ook voor grotere elementen, binnen en buiten.

Kernwaarden Viva La Vida
Warmte, spanning, vrolijkheid, expressiviteit, kleurrijk, passievol, spicy en decoratief.

Gentle Paradox

Er bestaat een enorme prestatiedruk binnen de maatschappij. Combineer dit met de vele crises varianten en er ontstaat een gevoel van machteloosheid. Dit leidt soms tot stilstand. Goed voor jezelf zorgen en duidelijk je grenzen aangeven is essentieel. Ondanks de zorg over mentaal welzijn zijn er door de krapte op de arbeidsmarkt juist veel mogelijkheden: een Gentle Paradox.

Gentle Paradox in het interieur
Contrast, daar draait het om binnen deze trend. Binnen een rustig interieur staan ronde en zachte vormen centraal, waarbij meubels soms onverwacht van hard materiaal zijn. Harde, gladde materialen worden afgewisseld met zachte structuren, alsof ze de harde werkelijkheid proberen te verzachten. Ook bloemen helpen een ruimte te verzachten en dromerig te maken. Bijvoorbeeld door arrangementen in hoeken of overgangen van muur en vloer te plaatsen. Arrangementen zijn wolkig, aan de uiteinden vaak transparant en bevatten ook droogbloemen. Losse bloemen brengen zachtheid met hun vorm of door subtiel overlopende kleuren. Ook voor planten zijn het transparante karakter en zacht blad, in kleur en textuur, belangrijk.

Gentle Paradox in de buitenruimte
Buiten zien we ook een contrast tussen hard en zacht. Ronde vormen komen terug in tuinmeubelen, terrassen en borders. Cirkelvormen, niervormen en ook ovale vormen die aan kiezels of stenen doen denken veroveren de tuin. Het contrast zit in het gebruik van de afgeronde vormen versus de harde materialen. In de beplanting zien we een spannend spel tussen compacte hardere beplanting en zachte wuivende grassen en wolkige planten. Groene planten staan naast bloeiende begroeiing in pasteltinten. Dit laatste versterkt het dromerige beeld dat we ook in het interieur herkennen.

Productingrediënten van de trend
Zoals te verwachten valt binnen deze trend, zijn de vormen vooral rond en bol. Veel producten bestaan uit één compacte vorm zonder losse details, waarbij de onderdelen aan elkaar vastgegroeid lijken of vloeiend in elkaar overgaan. Harde en zachte materialen wisselen elkaar af. Marmer, beton, keramiek, kunststof, gebakken tegels en natuursteen komen veel terug, afgewisseld met hoogpolig tapijt voor vloeren en wanden. Ook textiel speelt een rol, van plissé tot bouclé. Qua dessins zien we veel variëteit. Van romantische bloempatronen tot abstracte dessins. De kleuren zijn wel zacht en gradiënt effecten komen veel terug.

Kleurenpalet Gentle Paradox
Het Gentle Paradox-kleurenpalet is zacht en straalt rust en harmonie uit. Neutrale kleuren en pasteltinten worden afgewisseld met een warme cognackleur. De groentinten komen vooral terug in de bloemen en planten.

Kernwaarden Gentle Paradox 
Dromerig, zacht en hard, contrastrijk, verrassend, oneindig, licht, utopisch en vriendelijk.

Trends Bloemen en Planten | Bloemenbureau Holland
Fotografie: Bloemenbureau Holland
Trends Bloemen en Planten | Bloemenbureau Holland
Fotografie: Bloemenbureau Holland
Trends Bloemen en Planten | Bloemenbureau Holland
Fotografie: Bloemenbureau Holland
Trends Bloemen en Planten | Bloemenbureau Holland
Fotografie: Bloemenbureau Holland

Playful Construction

Bestaande systemen lopen vast. Dit vraagt om hervormen. Dat doen we door te experimenteren en de wereld om ons heen te bekijken vanuit een nieuw, onorthodox perspectief.

Playful Construction in het interieur
Binnen vinden we speelse oplossingen en constructieve grapjes, zoals reuzeschakels die samen een bank vormen. Alles lijkt het gevolg van een verrassende kijk op gebruiksartikelen en decoratieve producten. Het interieur heeft een optimistische uitstraling door combinaties van producten en vrolijke kleuren. Bij bloemen zien we de cirkelvorm veel terug. Hangplanten spelen ook een opvallende rol, zowel in potten als in wanddecoraties.

Playful Construction in de buitenruimte
Buiten springen de vrolijke kleuren direct in het oog. Ook hier zoeken we naar creatieve en constructieve oplossingen die een andere kijk geven op de ruimte. Perspectief biedt nieuwe inzichten en constructieve grapjes krijgen een extra lading door kleurgebruik. Flexibiliteit en verrassing worden bereikt door kleurrijke en lichte objecten die makkelijk te verplaatsen zijn. Qua beplanting zien we exotische planten en vrolijk bloeiende exemplaren.

Productingrediënten van de trend
Opvallende en constructieve vormen geven een verrassend andere kijk op producten. Deze nieuwe vormentaal is het belangrijkste productingrediënt, naast opvallend kleurgebruik. We zien buisconstructies van metaal, kunststof of glas die het constructieve karakter van deze trend vormgeven. Oppervlakten zijn vooral glad. Qua dessins zien we strepen, blokruiten, ribbels en cirkels.

Kleurenpalet Playful Construction
Kleur is enorm belangrijk binnen deze trend, met een heel divers kleurenpalet tot gevolg. Binnen de kleurkaart zien we felle kleuren, frisse pasteltinten en zilver en lichtgrijs

Kernwaarden van deze trend

Kernwaarden Playful Construction 
Vrolijk, kleurrijk, speels, creatief, origineel, verrassend, constructief en onderzoekend.

Tekst en Fotografie Credits: Bloemenbureau Holland | Mooi wat bloemen doen | Mooi wat planten doen

Geef een reactie