Taupe is een warme kleur die vaak wordt omschreven als een mengkleur tussen grijs en bruin, met soms een vleugje roze, lila, paars of groen. Het is een kleur die al vele jaren populair is als accentkleur voor de inrichting van woonkamers, keukens en slaapkamers.

Tijdloze uitstraling

Taupe zorgt voor een tijdloze uitstraling maar kan ook goed worden gecombineerd met sprekende accentkleuren voor een gewaagd en onverwacht kleuraccent.

Eerder schreef ik als eens over de kleur taupe in het blog Wat doet de kleur taupe in je interieur

Vooral in jaren 30 huizen komt de kleur taupe helemaal tot zijn recht. In bijgaande 3D uitwerking van witte ensuite deuren met taupekleurige maatwerkkasten zie je wat dit voor stijlvol effect kan hebben.

Taupe combineert mooi met zwart-witte tegelvloeren, terrazzo en/of granito maar ook met houten vloeren, zwart granieten keukenbladen en witte paneeldeuren.

Licht houtwerk met taupe

Een origineel jaren 30 huis heeft naast de vensterbanken, kozijnen en paneeldeuren ook vaak een kamer en suite en extra hoge houten plinten waardoor er veel houtwerk zichtbaar aanwezig is. Door de muren in taupe te schilderen of de maatwerk meubelen in taupe uit te laten voeren kun je het lichte houtwerk een mooi contrast geven.

3D Interieurontwerp voor een jaren 30 huis

Enige tijd geleden mocht ik een 3D ontwerp maken voor een jaren 30 huis waarin op diverse muren taupe kleuren werden geadviseerd.

Bekijk het blog wat ik hierover schreef: 3D interieurontwerp voor een jaren 30 huis met een ronde erker en een woonkeuken in modern klassieke stijl

STIJLIDEE Interieuradvies Utrecht | 3D interieurontwerp voor jaren 30 huis met ronde erker en woonkeuken in modern klassieke stijl | STIJLIDEE Interieuradvies, Kleuradvies en Styling
3D Interieurontwerp Utrecht | Portfolio STIJLIDEE ontwerp woonkamer en keuken jaren 30 huis

Stijlvolle ton-sur-ton combinaties

Ook kun je stijlvolle ton-sur-ton combinaties creëren. Dit zijn verschillende tinten taupe waardoor er meer eenheid zal ontstaan. Juist door het contrast met een lichte kleur voor het houtwerk al het houtwerk komt de kleur taupe op de muren en/of als kleur voor bekleding van de zitmeubelen veel mooier uit. Ook kun je kiezen om taupe kleuren af te wisselen als kleur voor maatwerk meubelen zoals je servieskast, buffetkast, televisiekast of maatwerk kast.

Warme en neutrale kleur

Een van de redenen waarom taupe zo’n tijdloze kleur is, is dat het neutraal genoeg is om te combineren met andere kleuren, maar ook genoeg diepte en warmte heeft om op zichzelf te staan. Dit maakt het een veelzijdige keuze voor een jaren 30 interieur waarin subtiele kleuraccenten worden gebruikt om de natuurlijke materialen te benadrukken.

Lichtval en stijlvoorkeur

Een ander voordeel van taupe is dat er veel verschillende tinten en schakeringen zijn om uit te kiezen. Dit betekent dat er een taupe kleur is voor elk type lichtinval en elke stijlvoorkeur, of je nu kiest voor de moderne, landelijke of vintage woonstijl.

In een kamer op het noorden kies je bijvoorbeeld beter voor een warmere kleur taupe richting de roze tinten en in een kamer op het zuiden kun je beter een paarse of groene taupe kiezen voor een sfeervolle en gezellige kleurcombinatie.

Welke kleur waar?

In een jaren 30 interieur werken donkerdere taupe tinten goed als accentkleur achter de bank. Dit creëert een gevoel van diepte en warmte, en kan helpen om de focus te leggen op de zitruimte. Lichtere taupe tinten werken beter op de andere muren omdat ze de ruimte opener en lichter maken. Dit kan vooral belangrijk zijn in een jaren 30 interieur waar het gebruik van donkerdere houtsoorten en materialen kan resulteren in een somberder gevoel als er te veel donkere kleuren worden gebruikt en al helemaal als de woonkamer op het noorden ligt of als er weinig ramen in de ruimte aanwezig zijn.

Natuurlijke kleuren en texturen

Al met al zijn natuurlijke taupe kleuren een tijdloze keuze voor elk interieur, maar vooral voor een jaren 30 interieur. Het kleurenpalet van deze periode wordt gekenmerkt door natuurlijke kleuren en texturen en taupe past daar perfect bij. Of je nu een donkerdere tint gebruikt om diepte te creëren of een lichtere tint om de ruimte te verlichten, het resultaat zal elegant en stijlvol zijn.

Wil je eerst meer inspiratie opdoen voordat je je interieur gaat veranderen? Begin dan met het maken van een moodboard en kies je meest favoriete woonstijl. Gebruik hiervoor de links naar:

Meer informatie nodig over de werking van kleur? Lees STIJLIDEE’s blogs:
STIJLIDEE Interieuradvies Utrecht | 3D interieurontwerp voor jaren 30 huis met ronde erker en woonkeuken in modern klassieke stijl | STIJLIDEE Interieuradvies, Kleuradvies en Styling
3D Interieurontwerp Utrecht | Portfolio STIJLIDEE ontwerp woonkamer en keuken jaren 30 huis
Meer inspiratie nodig over kleur in interieurs? Bekijk STIJLIDEE’s Pinterest Borden:

Meer weten over STIJLIDEE’s werkwijze? Bekijk de Projecten en lees de Beoordelingen.

Ben je bezig met het inrichten en stylen van je huis en kun je wel wat hulp gebruiken bij het kiezen van kleuren voor wanden, meubelen en accessoires?

3D Interieurontwerp en Tekst Credits: STIJLIDEE | Winnie Helmes-Ham

STIJLIDEE Kleurselectie LAB PAINT | Verkrijgbaar via www.stijlidee.nl | STIJLIDEE Interieuradvies, Kleuradvies en Styling

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.